donderdag 9 november 2017

Bouger Bouger en andere


Oeps, hier ben ik dan met mijn kort verslagje van de voorbije Roeselaarse schaakgebeurtenissen. Iets later dan gewoonlijk, mijn kop zit namelijk vol quizperikelen want D-day (25 november) nadert met rasse schreden. De vragen zijn nagenoeg opgesteld, misschien nog wat links of rechts wat finetunen en we zijn klaar. De zaal loopt intussen ook stilletjes aan vol, er zijn nog enkele tafeltjes vrij, dus haast u oh eeuwige twijfelaar...

Vorige week vond in Roeselare de derde editie plaats van het Bouger Bouger festival. Eén aspect van dat evenement kon op heel wat belangstelling rekenen van de Torrewachters en dat was natuurlijk de schaakhappening. Ondergetekende was er niet en laat één van de deelnemers, zijnde vliegende reporter Guido Vancoillie, verslag uitbrengen:
"Het was een leuke dag, voor de 'tornooileiders' waren er voldoende drankjes en hapjes voorzien.  De zeven verschillende kampen werden door alle deelnemers gesmaakt.  Het publiek genoot er ook van.  De 'schaakwip' zag er spectaculair uit.  In 'chess in the nick of time' droop de spanning van de gezichten van de deelnemers; op bepaalde tijdstippen werd het bord 180 graden gedraaid zodat een gewonnen stelling plots in een verloren stelling werd omgetoverd.  In 'noisechess' werd er geblitzt  in bijzonder luidruchtige omstandigheden; overal waar er veel publiek en lawaai was werd er duchtig geschaakt.  'Dominus dobbel' was dan weer boeiend omdat niet altijd de betere schaker het pleit won, de dobbelstenen waren de beslissende factor.  'Kameleon karnaval' was dan eerder verwarrend omdat de loop van de stukken paard en loper werden omgewisseld.  In 'Wechess'  speelden beide spelers allebei met wit, er werd geen schaakoorlog gevoerd maar wel samengewerkt om beiden het optimaal aantal punten te bezorgen!  En tenslotte borduurde het 'Freechess' verder op een variant van het oubollige 'shuffle chess' waar er nogal met de reglementen werd gerotzooid.  Een vrouwelijke schaak'ster', ex-speelster van Izegem en sparringpartner van een 'Kortewagenstraatbewoner', kwam vanuit het verre  Nederland de hoofdprijs wegkapen.  Tussenin werd er duchtig reclame gemaakt voor onze schaakclub en werd er met geïnteresseerden een partijtje geschaakt. Ondertussen waren Astrid en Christel de hele dag op zoek naar een zekere 'Bernard' die ze tot hun frustratie niet konden 'schaken'."

Ondergetekende was er wel toen de competitie met nog een speeldag werd verlengd. Een kort verslagje is hier op zijn plaats:
Ook Bernard Logie mocht ervaren dat Ben 'in de forme' van zijn leven is. In een gelijkopgaande partij kon Ben een pion snoepen, Bernard snoepte later in de partij terug, maar stond een stuk slechter en de ontstane bordstelling werd door onze kampioen afgewikkeld naar winst. Peter en Herman speelden een leuke gelijke Pircpartij. In het middenspel kwam Herman verkeerdelijk uit met zijn dame, maar Peter reageerde niet goed en speelde te snel. Een pion ging verloren en Peters pionnenstelling was een zootje. Dat zootje vertoonde veel zwaktes en er verdwenen nog enkele pionnen in de doos. Peter zorgde tijdelijk nog voor wat suspens en hersengekraak bij Herman door een complexe combinatie op het bord te toveren. Onze nestor verloor heel wat tijd, maar vond toch de juiste zetten. Toen er enkele stukken werden geruild verdween de spanning uit de match en was de weg naar winst voor Herman peanuts. Jan probeerde Francky te verrassen met een ongewone openingszet. Dat lukte niet echt en beide heren kwamen in een eindspel zonder zware stukken. Hier bewees Francky nogmaals zijn eindspeltechniek en het werd een namiddagje zonder punten voor Jan. Het langst werd er geschaakt tussen Jorit & Pauwel en tussen Louis & Guido. Het waren telkens evenwichtige partijen die hun beslag vonden in een spannende en interessante finale. Zo toonde Jorit hoe je in een eindspel met twee pionnen en toren tegen pion en toren de winst moet binnenhalen ondanks stevig verdedigend werk van Pauwel. Louis-Guido was van een ander kaliber met dame, toren, paard en loper (Guido) tegen dame, toren en loperpaar (Louis), maar daarom niet minder spannend. Louis verkende het ganse bord om het gaatje naar winst te vinden. Toen hij dat eindelijk had gevonden, mede ook door het feit dat Guido in tijdnood zat en niet de beste zetten speelde, ging het plots snel en kon Louis nog een puntje toevoegen aan zijn seizoenstotaal.
Ook in tweede werd er naar hartenlust gebikkeld: De match tussen de twee Erikk(cc)en werd beslist in het voordeel van Erik, na een nochtans knappe aanval van Eric. Toen Erik met de k de zevende rij opzocht van Eric met de c was ondekbaar mat het gevolg. René deed het nog eens zonder blunder en zo werd Mario het slachtoffer van een paardvork die eerstgenoemde kwaliteitswinst opleverde en dat was genoeg voor de zege. Adhemar en Filip spraken achteraf over hun match als een zoutloze remise en meer konden ze niet vertellen. Tussen voorzitter Jos Reynaert en de jonge god Stijn Herreman was de partij in evenwicht, maar behoorlijk complex. Als ik het goed heb begrepen verraste de lange rokade van Jos Stijn en deed de match kantelen in het voordeel van onze president. Belgacem had zijn dagje niet tegen Renaat: Hij blunderde een stuk in het middenspel en moest zo tegen een onmogelijke opdracht aankijken. Het stuk kon hij terugwinnen, maar de drie surpluspionnen van Renaat waren genoeg voor zijn winst. De laatste game in tweede was die van Salvatore tegen Frederique. Zij was van korte duur want Salvatore ging algauw met de dame van zijn tegenstander aan de haal...

Tot slot nog de schaakkalender voor de komende weken:

*11 november: Wapenstilstand in de competitie, maar wel de tweede ronde van De Toren van Roeselare.
*12 november: Tweede ronde van de Liga
*19 november: Vierde ronde interclubs. Beide ploegen thuis. Ploeg 1 krijgt een harde noot om te kraken met St.-Amandsberg en ploeg twee mag het opnemen tegen Izegem 2.
*25 november: De niet te missen quiz van de Kortemarkse schaakclub te Zarren
*26 november: Derde ronde van de Liga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten