dinsdag 14 november 2017

Wapenstilstand


Bijna 100 jaar geleden zwegen de kanonnen op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Ook bij de Roeselaarse Torrewachters was het zaterdagnamiddag op de Wapenstilstandsdag opvallend stil. Slechts zeven partijen werden toegevoegd aan de uitgebreide archieven van de club.

Een kort overzicht beginnende bij de eerste klasse:
Guido Vancoillie kreeg schaakles van Kris Muylle. In 'no time' was onze vice-kampioen klaar met Guido. Die laatste had naar eigen zeggen zijn gefianchetteerde loper geruild, wat een strategische blunder was. Kris kwam met zijn loper naar h3 en Guido's koning verkeerde plots in acute ademnood. Toen er ook nog een belangrijke toren van het bord verdween, was de afwerking voor Kris een koud kunstje. Pauwel en Didier eindigden waarmee ze begonnen waren en dat was met een gelijkwaardige stelling na een zoutloze pot schaak. Remise dus!
Ook in tweede waren er enkele inhaalmatchen. Zo verschalkte Hubert Gryson Frederique Lievens met een pionvork op zijn dame en paard en kon Marc Van Gysel Philipe Maddens oppeuzelen nadat hij in de opening met zijn loper was gaan (euh) lopen... Adhemar Devolder tenslotte kon het halen van Mario Verbanck toen hij een 'kwal' won in het middenspel en door in het eindspel met zijn twee torens op de zevende rij te komen...
Er waren ook nog twee wedstrijden in de tweede ronde van De Toren van Roeselare:
Benjamin Robbert liet zich verschalken in de opening door Jan Feys. In een Siciliaanse opening kon de ervaren rot met een schaakje een stuk winnen. Robbert liep wat achter de feiten aan en na wat stukkenruil was het resterende eindspel een makkie voor Jan. De laatste partij van deze namiddag was die tussen Herman Ottevaere en Michiel Bleys. Michiel was in het voordeel gekomen na ruil van een licht stuk, waardoor Herman met een vervelende dubbelpion zat opgescheept. Die werd dan ook het doelwit in het verdere verloop van de partij. Uiteindelijk kon Michiel dit zwakke broertje slaan en wanneer enkele zetten later ook nog een stuk verloren ging was het over en out voor Herman.

Tot slot nog deze uitsmijter: In Griekenland werd onze Belgische FM Daniël Dharda wereldkampioen (!) bij de U14 in het blitz en behaalde hij de bronzen medaille in het rapidtornooi. Een dikke proficiat Daniël! Een kort verslagje vind je op de Fide-pagina's en wel hier en de uitslagen staan op deze plaats.

De schaakkalender voor de komende weken:

*19 november: Vierde ronde interclubs. Beide ploegen thuis. Ploeg 1 krijgt een harde noot om te kraken met St.-Amandsberg en ploeg twee mag het opnemen tegen Izegem 2.
*25 november: De niet te missen quiz van de Kortemarkse schaakclub te Zarren (nog slechts 5 tafels vrij)
*26 november: Derde ronde van de Liga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten