woensdag 1 november 2017

Vierde Audiovisuele Quiz Schaakclub Kortemark



Als blogger van Roeselare kan ik me ook de vrijheid veroorloven (?) om wat reclame te maken voor dat andere clubje waar ik wel eens wat van mijn vrije tijd durf in te steken namelijk schaakclub Toren '75 te Kortemark. Om de kas wat te spijzen, dus niet om de nieuwe sportwagen van de voorzitter te financieren of om zijn maîtresse aan te kleden met peperdure merkkledij, organiseert deze club jaarlijks een audiovisuele quiz. Dit jaar zijn zij reeds aan de vierde editie toe.  Op zaterdag 25 november worden weer heel wat video-  en audiofragmenten van vroeger en nu op het quizpubliek losgelaten. U hoeft echt niet de 'Slimste mens ter wereld' te zijn om deze quizavond te kunnen smaken. Wij beloven dan ook (op ons plechtige communiezieltje) een boeiende avond voorzien van de nodige natjes en droogjes. Wie zich wil inschrijven vindt hierboven alle info of die neemt een kijkje op de site van de Kortemarkse schaakclub Toren '75 . Niet twijfelen doen! Wacht wel niet te lang meer, want de inschrijvingen lopen vlot binnen...

Ook zaterdagnamiddag laatstleden kabbelde de Torrewachtercompetitie rustig verder. Een kort overzichtje van de gespeelde partijen:
Jan Selschotter was de held van de namiddag, niet alleen behaalde hij zijn eerste zege van het nog jonge seizoen, hij smeerde ook één van de outsiders voor de titel een pijnlijke nederlaag aan. Rivaal Didier Dalschaert was goed begonnen met zijn Philidoropstelling maar misrekende zich dan in een combinatie en moest een stuk prijsgeven. Ook het middenspel kende het nodige vuurwerk met als resultaat een eindspel met dame & 5 pionnen (Jan) tegen toren & 3 pionnen (Didier). Didier probeerde tegen beter weten in om er nog iets van te maken, maar ging uiteindelijk vrij makkelijk de boot in. Pauwel Deblauwe en Peter Degrieck schoven dat het een lieve lust was in de opening. Toen ondergetekende het beu werd en een pion offerde kwam er eindelijk leven in de tot dan toe futloze pot schaak. Peter kon de pion terugwinnen, kwam er zelfs één voor maar moest dan zijn 'gulzigheid' bekopen met ondekbaar mat of serieus materiaalverlies. Louis Vandecasteele beet zijn tanden stuk op nestor Herman Ottevaere. Hij speelde de opening als een slappe vod en stond voor hij het besefte twee pionnen in het krijt en dat waren net die twee soldaatjes die hij kon gebruiken om Herman het zegevieren te beletten. Niet dus... Francky Deketelaere en Bernard Logie waren aan elkaar gewaagd. Hun battle mondde dan ook uit in een gelijkwaardig uitziend eindspel met een dubbelpion voor Francky en een geïsoleerde naamgenoot voor Bernard. Bernard had geen zin in dit moeilijke eindspel en zijn tegenstander blijkbaar ook niet, want beiden kwamen remise overeen. Klassementsaanvoerder Ben De Cat nam het op tegen onze jongste eersteklasser Jorit Da Silva Heleno. Ben speelde weer op zijn Bens: Zonder rokade en voorwaarts. Weer loonde zijn onorthodoxe kijk op schaken: Een kwaliteitsoffer lokte de koning van Jorit in het vrije veld en een samenwerkende vennootschap tussen dame en loper (onder andere) zorgde uiteindelijk voor mat en nog een punt voor leider Ben.

In tweede klasse was het een rustige namiddag met slechts vijf wedstrijden. Eéntje daarvan duurde geen vijf minuten: Filip Verstraete verslikte zich na drie zetten in zijn opening, verloor een loper en gaf onmiddellijk op. Erik Claessens werd zodoende de eerste vaste barbezoeker van de namiddag. In de confrontatie tussen Marc Van Gysel en Hajaji Belgacem besliste een zetverwisseling over winst voor Marc of een puntendeling. Het werd het laatste... Erik Wydaeghe stormde als een dolle stier af op de koningsstelling van Jos Reynaert. Jos kon het beest afhouden en een tegenaanval leverde hem een toren op. De rest was peanuts. Dat was het blijkbaar ook tussen Pieter Menu en Adhemar Devolder. Volgens de omstaanders had Pieter initiatief dat hij kon omzetten naar winst, meer weet ik over deze partij niet te vertellen, want de hoofdrolspelers waren verdwenen voor ik er erg in had. Bij Stijn Herreman en René Depypere was er meer spanning aanwezig. Stijn had twee stukken ingeleverd voor een toren en 2 pionnen, als ik het me nog goed herinner. Een dreigende paardvork, die er niet kwam (huh?), liet Stijn ontsnappen en stukkenruil zorgde uiteindelijk voor een logische remise.

Tot slot nog een kalender met de op handen zijde gebeurtenissen:

*5 november: 3de Bouger Bouger-festival (Info: Zie vorige week)
*12 november: Tweede ronde van de Liga
*19 november: Vierde ronde interclubs. Beide ploegen thuis. Ploeg 1 krijgt een harde noot om te kraken met St.-Amandsberg en ploeg twee mag het opnemen tegen Izegem 2.
*25 november: De niet te missen quiz van de Kortemarkse schaakclub te Zarren
*26 november: Derde ronde van de Liga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten