dinsdag 16 januari 2018

Giri en Anand leiden de dans in Wijk aan Zee


Na vier van de dertien ronden staat het duo Anish Giri en Viswanathan Anand met 3 op 4 aan de leiding in het afgelopen weekend gestarte Wijk aan Zee. Mijns inziens toch wel twee verrassende leiders: Vishy Anand, bijgenaamd De Tijger van Madras is de ouderdomsdeken van het ganse pak grootmeesters. Deze achtenveertigjarige schaakveteraan is samen met Magnus Carlsen recordhouder in Wijk aan Zee. Beide wereldtoppers schreven maar liefst zes keer de eindzege op hun naam. Anand begon met een zege tegen regerend Europees kampioen Matlakov, vervolgens speelde hij remise tegen de Rus Karjakin, verraste hij het aanwezige publiek en vooral tegenspeler Caruana met een knappe overwinning in ronde drie en in ronde vier deelde hij nogmaals de punten dit keer met landgenoot Adhiban. Medeleider Giri kende het afgelopen jaar een lichte terugval en was wat minder achter het schaakbord te zien. De piepjonge Nederlander werd in 2016 vader en dat zal wel meegespeeld hebben. In Wijk is hij alvast uitstekend begonnen: In de eerste ronde ging de beste vrouwelijke schaker op deze planeet Hou Yifan voor de bijl, na zijn prima pot schaak tegen Kramnik stond hij zelfs alleen aan de leiding na twee ronden. Ronde drie en vier eindigden voor 'Neerlands Hoop' in bange dagen tekens op een gelijkspel. De tegenstanders waren wel niet van de minsten: Achtvoudig Russisch kampioen Svidler en wereldkampioen Magnus Carlsen. Diezelfde Carlsen volgt op een half punt van de leiders, samen met Kramnik en Mamedyarov.
In de B-Groep is het voor onze Noorderburen hartstikke interessant met maar liefst vier landgenoten: Benjamin Bok, Erwin L'Ami en vooral de broertjes van Foreest worden met argusogen gevolgd door het schaakgeile publiek. Ook hier twee leiders (3.5/4) met name de Oekraïner Korobov en de Indiër Virit. Korobov speelt voor de eerste keer mee in Wijk aan Zee en hij is vooral gekend om zijn agressieve speelstijl en dat zowel met wit als met zwart. Hij boekte tot zover drie zeges en dat tegen Bok, Bluebaum en Girya enkel de Amerikaanse belofte Jeffery Xiong kon hem een halfje afhandig maken. Medeleider Virit is één van de vele talenten uit India. Het is ook voor hem zijn allereerste deelname en meteen wordt hij gebombardeerd tot één van de topfavorieten. Vorig jaar was hij secondant van Giri tijden het Tata Steel Chess Tournament. Op een vol punt volgt Gordievsky een eenentwintigjarige Russische student die barst van schaaktalent.
Wie meer wil weten van dit toptornooi uit de schaakwereld die kan de verslaggeving volgen op Chessbase en de officiële site van het tornooi Tata Steel Chess 2018 .
Vorige week had ik het over Torrewachter Bernard Logie die volop voor zijn kansen ging in één van de talrijke weekendtornooien. Hoe hij het ervan af bracht gaat hij ongetwijfeld zaterdag aanstaande in geuren en kleuren vertellen aan den toog van ons schaaklokaal? Wie zolang niet kan wachten die kan hier even spieken... Ondergetekende gaat volgend weekend de sfeer opsnuiven in Wijk aan Zee en enkele wedstrijden bijwonen om zijn miserabele heenronde uit het  Roeselaarse kampioenschap snel uit te wissen...

Nu we het toch over het Roeselaarse kampioenschap hebben, kort de uitslagen voorzien van wat commentaar.
Leider Kris Muylle had een harde noot om kraken aan de jonge Jorit Da Silva. Het ging lange tijd gelijk op en eindigde tenslotte op remise toen een eindspel met gelijke lopers op het bord kwam. Eerste achtervolger Ben De Cat kon niet profiteren van het puntenverlies van de leider. Hij verloor zelfs van Didier Dalschaert die hem voor de tweede keer dit seizoen een nederlaag aansmeerde nadat die laatste een stuk won in het middenspel. Francky Deketelaere won van nestor Herman Ottevaere dankzij een beter eindspel waar hij een pion kon snoepen, wat het begin van het einde betekende voor de man van Deerlijk. Pauwel Deblauwe had dan al enkele uren tijd gehad om zijn keel te smeren. Een ultrakorte en al even snelle partij was hiervan de oorzaak. Guido Vancoillie werd positioneel weggespeeld in de opening en een loperzet met aanval op beide torens forceerde de winst voor Pauwel(ke).
Ook in tweede was er veel schoon (schaak)volk aanwezig. Jos Reynaert, topfavoriet voor de titel kende een makkelijke namiddag toen hij de dame van Dany kon verschalken voor een loper. De rest was zoals ze wel eens durven zeggen: Peanuts! Marc Van Gysel hield John Destreel op remise nadat die laatste met zijn gekende b3-opstelling een degelijke aanval had opgezet. Erik Claessens moest alles uit de kast halen tegen Stijn Herreman. Pas in het eindspel zorgen zijn verbonden centrale vrijpionnen voor een hard bevochten zege. Pieter Menu kende niet zijn beste schaaknamiddag en zag zijn partij al heel vroeg de mist in gaan tegen Belgacem. Salvatore Petralia en Adhemar Devolder zorgden dan weer wel voor hun publiek: Het duurde ruim drie en een half uur vooraleer Salva zijn twee extra pionnen kon verzilveren...
In derde klasse kon Frederique Lievens een mooie zege boeken op de onvoorspelbare René Depypere door in de opening zijn paard te winnen. Ook Philippe Maddens zit op titelkoers na een al even knappe overwinning op Diederik Wydooghe. Ook hier was paardverlies het begin van het einde. Renaat Vanassche en Eric Wydaeghe speelden een intense pot schaak met wisselende kansen. Eric kreeg een pion op de zevende rij, die Renaat net op tijd van promotie kon afhouden. Via een paardvork en een offer kon Renaat met een extra pion het eindspel aanvatten. Toen Eric zijn toren blunderde was het amen en uit. Mario Verbanck verloor nogal snel van Filip Verstraete na een vroege dameruil en een foutief stukoffer.
Wordt volgende week ongetwijfeld vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten