maandag 29 januari 2018

Magnus Carlsen wint 80ste editie Wijk aan Zee


De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen wint voor de zesde keer het prestigieuze tornooi van Wijk aan Zee. Met deze tornooizege wordt hij recordhouder wat het aantal overwinningen betreft. Zijn zesde kwam er wel niet zonder slag of stoot. Hij hield zich wat afzijdig, liet soms een uitgebluste indruk na, maar kwam toch de laatste ronden bovenaan piepen. Eerst was er een leiderstrio met Giri & Mamedyarov. Toen die laatste afhaakte, werd het een nek aan nek-race met de Nederlander Anish Giri. Na alle dertien te spelen ronden eindigden beide grootmeesters met 9 uit 13. In de vorige edities betekende dit dan ook dat er twee winnaars waren, alleen jammer voor de Nederlander Giri en met hem de ganse natie toen bleek dat ze dit jaar toch niet het reglement veranderd hadden zeker? Voortaan (?) beslist een tiebreak over de tornooiwinst en dat was na het schitterende parcours dat Anish Giri had afgelegd een zure appel om in te bijten. Een half uur nadat de laatste partij van de 13de ronde was afgelopen werd een aanvang genomen met twee blitzpartijen. De eerste werd makkelijk gewonnen door Carlsen, wat betekende dat Giri nummer twee moest winnen om nog een kans te maken. Helaas lukte hem ook dat niet, hij stond ook dit keer verloren, maar Carlsen vond het welletjes en bood remise aan. Zo werd Giri niet de eerste Nederlandse winnaar van Wijk aan Zee na Jan Timman (1985) maar nam Magnus Carlsen de trofee en het bijhorende zakgeld mee naar zijn thuisland Noorwegen. Het Tata Steel Chess Tournement toonde geen legendarische partijen van Carlsen, maar als hij een klein voordeeltje had in het eindspel dan ging hij resoluut voor winst tot zijn rivaal begaf onder de druk en fouten begon te maken. Gek genoeg zal men zijn passage in Wijk dit jaar blijven herinneren door zijn huizenhoge blunder tegen Gawain Jones, wat hem een loper kostte. Magnus bleef in deze partij onverdroten verder spelen en Jones begaf onder de druk en verloor alsnog. Zoiets gaat men nu wellicht kampioenengeluk noemen? Kramnik en Mamedyarov strandden op een halfje van het leidersduo en nog een half puntje verder treffen we Anand en de winnaar van vorig jaar Wesley So (8/13) aan. De volledige eindstand bij de Masters vind je hier. 

Bij de Challengers leek de Oekraïner Korobov lange tijd de gedoodverfde winnaar, maar na een slippertje tegen de Egyptenaar Amin Bassim, de op dit ogenblik beste speler van Afrika, moest hij de Indiër Vidit naast zich dulden. Die laatste bewees goed met de druk om te kunnen en slaagde er zelfs na een zege tegen Girya in om een halfje uit te lopen. In de laatste ronde speelde Vidit remise tegen Jorden Van Foreest en dat betekende dat Korobov moest winnen van Gordievsky om alsnog een tiebreak af te dwingen. Het werd zoals zo vaak als men met zijn rug tegen de muur staat, een pijnlijke nederlaag. Vidit won dus bij de Challengers (9/13), wat hem het recht heeft om volgend jaar mee te spelen bij de grote jongens, the Masters. Korobov volgt op een punt en op plaats drie volgt een viertal met 7.5: Xiong, Amin, Gordievsky en heel knap de oudste van de Van Foreest-schaakfamilie Jorden. De volledige eindstand bij de Challengers kun je hier terugvinden.
Voor de volledigheid vermeld ik hier dat in de hoogste amateurreeks de Nederlandse IM Stefan Kuipers de kwalificatie afdwong voor de Challengers van volgend jaar. 

Volgende week is er terug Torrewachtercompetitie en gaat de terugronde in de Nationale Interclubs van start. Op het menu staat: Roeselare 1 versus Jean Jaurès 2 en Roeselare 2 versus KGSRL 9.

U hebt tenslotte nog de uitslagen tegoed van de voorbije speeldag in de Roeselaarse clubcompetitie:

1ste Klasse:  Francky-Guido 1-0, Herman-Didier 0-1, Pauwel-Jan 1/2, Bernard-Louis 1/2, Ben-Kris 1-0.
2de Klasse:  Er viel geen enkele partij te noteren en dat is wellicht een unicum in de Torrewachtergescheidenis?
3de Klasse:  Diederik-René 1/2, Frederique-Eric 1-0, Mario-Marc 0-1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten