woensdag 21 maart 2018

Kandidatentornooi Berlijn halfweg


Het kandidatentornooi te Berlijn dat op zoek gaat naar een 'schaakvriend' voor wereldkampioen Magnus Carlsen later op het jaar is net over halfweg. Vorige week keken we allen met toenemende bewondering naar gouwe ouwe Kramnik die na drie ronden solo aan de leiding stond. Intussen is Vladdie teruggezakt naar de laatste plaats nadat hij vier keer had verloren in de jongste zes rondes. Zijn gewijzigd en riskant gekozen openingsrepertoire blijkt geen garantie voor succes tegen de wereldtop te zijn. Kramnik is zoals gezegd verzeilt in de onderste regionen van het klassement, waar hij deel uitmaakt van een illuster gezelschap waar ook Aronian en So toe behoren. Hun 3,5 uit 9 zal zeer zeker niet voldoende zijn om in november als sparringpartner van Carlsen te fungeren. Ook Karjakin en Ding (4,5) zullen waarschijnlijk de WK-match noodgedwongen moeten volgen vanuit hun zetel. Dat maakt dat er eigenlijk nog drie kandidaten overblijven en dat zijn beginnende bij de leider: Caruana (6), Mamedyarov (5,5) en Grischuk (5). De Italo-Amerikaan Fabiano Caruana verloor nog geen enkele partij en staat toch wel verrassend bovenaan. In het afgelopen Wijk aan Zee-tornooi deed hij het niet zo schitterend met een elfde plaats op veertien deelnemers. Misschien was dit wel een bewuste strategie? Met nog vijf partijen te gaan is nog veel mogelijk en wellicht ook niets onmogelijk? Volgende week worden we verlost uit ons lijden en kennen we de winnaar, in afwachting kunt u genieten van topschaak via de officiële site van het tornooi of via Chessbase.

Bij de Torrewachters was er intussen weinig activiteit om de eenvoudige reden dat het lokaal gesloten was voor verfraaiingswerken. Neen er werd geen apparatuur geïnstalleerd om het gebruik van smartphones tijdens partijen onmogelijk te maken, er wordt daarentegen gezorgd voor meer privacy op het toilet want de deur gaat terug dicht kunnen. Heel belangrijk in tijden van Me Too & andere...

Volgende week staat de negende en de voor Roeselare o zo belangrijke interclubronde op het programma. De eerste ploeg mag het opnemen tegen de fiere leider uit Waregem met als inzet een mogelijke kampioenstitel. Op ons schrijven naar Kramnik, Aronian en So, die niets meer te zoeken hebben in Berlijn, kwam voorlopig nog geen antwoord... Ook de mannen van het tweede team trekken naar Waregem met het nobele doel om hun tweede plaats te verdedigen. Let the beast go!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten