dinsdag 6 maart 2018

Kandidatentornooi 2018 Berlijn


In november 2018 mag regerend wereldkampioen Magnus Carlsen nog maar eens aan de bak om zijn blijkbaar felbegeerde titel te verdedigen. Plaats van het gebeuren is dit keer de Engelse hoofdstad Londen. Vooraleer het zover is mag een kransje van topspelers onder elkaar uitmaken wie de uitdager wordt van de wereldkampioen en dat doen de heren topschakers vanaf zaterdag in een andere Europese hoofdstad en dat is Berlijn. Met zijn achten wordt een dubbele ronde gespeeld, iedereen krijgt dus dezelfde tegenstanders twee maal voor zijn neus, één keer met wit en één keer met zwart. Na ronde drie, zes, negen en twaalf is telkens een rustdag ingepland. Dat maakt dat het kandidatentornooi maar liefst achttien dagen in beslag zal nemen. Wie hier uitkomt als triomfator zal het niet gestolen hebben en tot het stressbestendige deel van de bevolking behoren. Dat hij ook zo'n 95.000 euro op zijn bankrekening gaat zien verschijnen is dan ook (ahum) een aardige bijkomstigheid. Hoofdsponsor is ook nu weer het ietwat schimmige Agon, waarmee de FIDE een (langlopend) contract lijkt te hebben gesloten voor de organisatie van tal van grote schaakevenementen.
De deelnemers aan het kandidatentornooi werden zoals steeds geselecteerd op basis van diverse criteria. Karjakin mag meespelen omdat hij de verliezende finalist was in 2016. Aronian en Ding Liren zijn ook van de partij omdat ze de besten waren in de Chess World Cup 2017, een relatief nieuw tornooi waar men begint met 128 deelnemers, die na iedere ronde gehalveerd worden tot er twee spelers overblijven die elkaar over meerdere matchen bekampen in de finale. Mamedyarov en Grishuk worden dan weer beloond voor hun prestaties in de FIDE Grand Prix 2017. Een reeks van tornooien gespeeld in Sharjah, Moskou, Genéve en Palma. Twee spelers met gemiddeld de hoogste rating in 2017 en die deelnamen aan bovenstaande twee schaakevenementen, kunnen ook hun koffers pakken richting Berlijn en dat zijn Caruana en So. De gelukzak van het achttal, degene die een wildcard mocht ontvangen van sponsor Agon is oud-wereldkampioen Kramnik. Dan zijn er ook nog twee pineuten die de 'Final eight' net niet hebben gehaald en als reserve op het bankje mogen zitten en dat zijn Radjabov en Vachier-Lagrave. De kans dat zij aan het bord verschijnen is nagenoeg nihil. Ook ondergetekende zal er weer eens niet bij zijn, maar ik kan gelukkig alles volgen via de officiële site:  Berlijn 2018 . Vandaag werden ook de paringen bekend gemaakt en die staan hier .

Onze Torrewachters zijn druk bezig om zich in de kijker te spelen voor één van de volgende kandidatentornooien... Een overzicht in vogelvlucht:
(Virtueel) leider Kris Muylle had weinig moeite met outsider Didier Dalschaert: Hij nam het initiatief, veroverde ergens een pion en maakte het af in het eindspel. Schaken kan simpel zijn. Eerste achtervolger Ben De Cat raakt verder achterop na zijn remise tegen Bernard Logie en dan mag hij nog van geluk spreken want de vrede werd gesloten met voor Ben een pion minder in een eindspel met ongelijke lopers. Ondergetekende kon eindelijk nog eens een halfje bijschrijven bij zijn indrukwekkende puntenaantal. Na een gelijkopgaande partij met Herman Ottevaere werd ook hier de vredespijp gerookt. Tenslotte was er nog Guido Vancoillie die schaakles kreeg van Louis Vandecasteele. Die laatste zijn 'magisch paard' besliste een dubbele aanval.
In tweede waren er enkele partijen waar de stelling plots kantelde en de op verlies staande speler plots de winnaar werd. Zo stond Stijn Herreman een kwaliteit voor tegen Dany Van Hamme, maar in het eindspel ging het licht uit en Dany kon nog promoveren en het volle punt pakken. Ook Diederik Wydooghe zal zijn partij van zaterdag liefst zo snel mogelijk vergeten. Na een volkomen gelijkopgaande partij werd de finale ingezet met een gelijk aantal pionnen. Diederik, die remise in handen had kwam in zetdwang en moest hulpeloos toezien hoe Renaat zijn stelling infiltreerde en zijn pionnen begon op te eten. Ook bij Jos Reynaert en Belgacem was er een vreemd partijverloop. Jos was al snel een stuk voorgekomen en wou dan de boel forceren met een torenoffer. Helaas bleek dit foutief te zijn, Belgacem was plots aan de winnende hand maar zag de winstweg niet en koos dan maar eieren voor zijn geld door eeuwig schaak te geven. John Destreel daarentegen demonstreerde tegen Adhemar Devolder. Hij nam hem van het begin af bij zijn nekvel en loste zijn greep niet meer. Pieter Menu verraste vriend en vijand met een knappe zege tegen Erik Claessens. Claessie had ergens een toren moeten geven en werd in het eindspel koudweg mat gezet na enkele combinaties van onze Pieterman.
In derde had Philippe Maddens het makkelijk tegen Mario Verbanck die in een gulle bui was en enkele stukken cadeau gaf aan zijn overbuur. Filip Verstraete had het dan weer knap lastig met die andere Eric (Wydaeghe) die pas plooide in het eindspel, waar laatstgenoemde twee pionnen minder had. René Depypere knoopte weer eens aan met zijn slechte gewoonte, de torenblunder. Helaas volstond deze niet voor de zege tegen Marc Terryn...

Volgende week is het moneytime voor beide teams in de interclubs. Beide ploegen spelen thuis, ploeg 1 krijgt het taaie Zottegem op zijn bord en de tweede ploeg moet zo mogelijk nog feller voor de dag komen tegen de ongeslagen leider uit Veurne. (Stille) supporters zijn altijd welkom in ons lokaal...

Ik eindig met enkele ultrakorte mededelingen:
*Wie zich nog wil laten zien op het Lentetornooi in Brugge wat vrijdag 9 maart van start gaat zal zich moeten reppen: Lentetornooi .
*Francky Deketelaere, Jorit Heleno Da Silva en Francis Cottegnie nemen momenteel deel aan het Franse tornooi in Capelle-la-Grande. De avonturen van deze drie musketiers en nog enkele andere bekende Belgen kun je hier terugvinden (onderaan deze pagina kun je selecteren).
*Martijn en Michiel, de M& M van Roeselare waren afgelopen weekend actief op de Nacht van de Kameleon in Zottegem. Uitslagen en standen: Kameleon .
*Onze Robbert toonde dan weer zijn kunnen op het Vlaams Kampioenschap te Mechelen waar hij knap vijfde werd bij de miniemen .
*Zaterdag aanstaande wordt er vanaf 17h30 gekaart in het lokaal. Daarom spreek je best wat vroeger af met je tegenstander. De week nadien (17 maart) is het lokaal zelfs volledig gesloten. Zeg nu niet dat u het niet wist...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten