dinsdag 27 februari 2018

Roeselare sluipt dichter bij leider Waregem


De 'Sossen' staken weer eens, wat wel of niet een zwaar beroep is, is blijkbaar het onderwerp van hun acties. Misschien is schaakblogger wel een zwaar beroep? Volgens vacature.com zijn er vier criteria die bepalend zijn: Hebt u een fysiek zwaar beroep, dat bijvoorbeeld belastend is voor de rug? Wel ik zit hier in een comfortabele fauteuil wat nonsens bijeen te schrijven... Hebt u een mentaal zware functie? Wel soms moet ik danig mijn hersenen pijnigen om hier iets 'leesbaars' voor uw kiezen te brengen, maar ik ben nog geen slachtoffer van een bloggersblock (behorende tot de groep van de writersblock gerelateerde kwaaltjes)... Is bloggen een risicovolle job? Wel ik moet natuurlijk opletten wat ik hier neerpen zodat ik op geen zere tenen trap. Dat lijkt me aardig te lukken tot nu toe. Ik heb nog steeds geen verdacht wit poeder of kogelhulzen in mijn brievenbus gevonden en er is ook nog geen bijl door mijn slaapkamerraam geworpen... Hebt u een job met een zwaar arbeidsregime? Wel één keer per week een kort stukje proza schrijven over de club en bij uitbreiding over ander interessant schaaknieuws is nu ook weer zo onoverkomelijk niet... Conclusie: Neen ik heb geen zwaar beroep. U bent dus nog niet van mij af, het gaat nog heel wat jaartjes duren voor deze intussen grijs wordende blogger op welverdiende rust kan...

Zondag laatstleden ontwaakte het Interclubcircus uit zijn winterslaap. Beide teams waren meteen te gast bij één van de betere ploegen uit hun reeks. Zo mocht ploeg één zwaar aan de bak tegen Doornik en kon het tweede team geen steek laten vallen tegen eerste achtervolger Brugge. Bertje Feys vertelt u meer over de eliteploeg, terwijl ik wat schrijf over de schaakavonturen van Roeselare 2.

Reporter Bert: "Speeldag 7 stond al weer voor de deur. De verplaatsing naar Kain, waar Doornik haar thuismatchen speelt, beloofde een hele zware te worden. En dat was al snel duidelijk. Na een uur spelen zag het er op alle borden, buiten eentje, niet echt goed uit. Gelukkig won Pauwel onmiddellijk een kwaliteit en leek een eerste winstpunt binnen. Pauwel liet zijn op papier veel betere tegenstander echter terug in de wedstrijd komen. Nadat de Roeselarenaar nog twee keer remise weigerde, schudde hij de derde keer toch de hand van zijn Waalse tegenstander. Buurman Bernard offerde al snel een kwaliteit. Een typisch offer in de stelling, maar Bernard wist niet dat het offer in een andere variant wel kansrijker is. Aanvankelijk verdedigde Bernard nog goed en leek het niet gemakkelijk voor zijn tegenstander om het punt binnen te halen, maar toen Bernard de witte torens op de voorlaatste rij liet komen, was het over en uit. Gelukkig kon Michiel al snel gelijkmaken. Michiel had het aanvankelijk moeilijk, maar toen zijn rivaal minder tijd op de klok had, ging het plots heel snel. Michiel blijft dit seizoen doorstomen. Kort daarna mocht ook Martijn het punt binnenhalen. Ons eerste bord stond na de opening minder, maar toen zijn tegenstander wat truukjes in de stelling wou stoppen, wist Martijn daar wel raad mee. Op bord 3 had ook Bert het moeilijk. Bert besloot dan maar een kwaliteit te offeren voor goed stukkenspel. Een goede keuze, zijn tegenstander gaf materiaal terug en met twee sterke paarden kon Bert (die ook nog eens een mat in enkele zetten miste) met een leuk offertje het punt binnenhalen. Fabio, die tot dan goed gevochten had en wellicht meermaals remise binnen handbereik had, wist zo dat de ploegpunten binnen waren en gaf op. 2.5/3.5, een zwaar bevochten zege tegen een sterke tegenstander. Door de winst nestelen we ons nog een stukje beter op de tweede plaats. Meer nog, na het verrassende verlies van leider Waregem komen we op een half matchpunt van de koploper. Wij hebben op papier wel nog de moeilijkste tegenstanders (met o.a. Ieper en Zottegem), maar met een rechtstreekse match tegen Waregem in het achterhoofd blijven we er de spanning toch nog in houden."

Reporter Peter: "Brugge stond op de derde plaats in het klassement op één luttel puntje van onze ploeg en kon bij een zege over ons wippen. We moesten dus uit onze pijp komen om dit doemscenario geen bewaarheid te laten worden en het mag gezegd worden: Daar zijn we aardig in gelukt... Op bord drie zorgde Eric Claessens voor de langstdurende en meteen ook spectaculairste partij van de namiddag. In de één of andere obscure Franse zijvariant vlogen de stukken langs alle kanten over en naast het bord. Het Roeselaarse felbevochten voordeel (1 pion) verdween toen Bart Vervaeck met een 'truukje van de foor' Erik verraste en gelijk kon maken. Even later werd remise overeengekomen. Dat was ook de uitslag tussen onze man (met de lange haren) van de toekomst 'Samson' Robbert Degrave en Yvan Taets. Samson overklaste Yvan die op wonderbaarlijke wijze nog ontsnapte met eeuwig schaak. Ook ondergetekende mocht de schaakgoden danken op zijn blote knietjes: In een vreselijke stelling met weinig coördinatie tussen de eigen stukken en een drieste aanval van opponent Dirk kon ik alles net op tijd verdedigen. Dit seizoen is duidelijk niet het mijne, met een puntendeling ben ik dus meer dan tevreden. Op het eerste bord, het slagveld van de oude kraken, de nestoren van beide teams (Herman & Filip) was het stof al geruime tijd gaan liggen. Na een twintigtal zetten theorie te hebben gespeeld in een vreemd Geweigerd Damegambiet waren beiden verdwenen naar het naburig (drank) lokaal om het stof door te spoelen. Dat maakt een einduitslag van 2-2, hiermee schiet geen van beiden iets op in de achtervolging op Veurne, dat blijft winnen en wellicht met een monsterscore gaat kampioen worden..."

Als dessertje nog de uitslagen uit onze Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse:  Bernard-Francky 0-1, Louis-Herman 1-0, Peter-Pauwel 0-1, Jorit-Ben 0-1, Jan-Didier 1-0, Kris-Guido 1-0.
2de Klasse:  John-Hajaji 0-1, Marc VG-Stijn 1/2, Dany-Adhemar 1-0, Erik-Salvatore 0-1, Jos-Pieter 1-0.
3de Klasse:  Marc T-Diederik 0-1, Renaat-Philippe 1-0, Mario-Frederique 0-1.
Toren van Roeselare: Brian-Jan 1/2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten