woensdag 15 mei 2019

Kort schaaknieuws


Voor wie nog moest twijfelen aan de goede vorm van wereldkampioen Magnus Carlsen: Dit jaar heeft hij simpelweg elk tornooi gewonnen waar hij aan deelnam! Het jaar begon al uitstekend met zijn zevende overwinning in Wijk aan Zee, vervolgens schreef hij de Gashimov-Memorial in Shamkir op zijn naam en won hij in Duitsland de prestigieuze Grenke Classic. Terwijl wij aan het uitrusten waren vorig weekend van een drukke werkweek haalde Magnus zijn vierde tornooizege van het jaar binnen en dat was een historische. Niet enkel en alleen omwille van het resultaat, hij zorgde voor de hoogste score tot nu toe in een passage van de Grand Chess Tour met maar liefst 26.5/36, maar ook omdat hij het allereerste tornooi van betekenis won op het Afrikaanse continent. In de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan dolde de jonge Noor met de tegenstand in een formule met rapid- en blitzpartijen. Na omrekening van de punten hierboven eindigde hij met 13 tourpunten een straat boven zijn eerste achtervolgers en dat waren Vachier-Lagrave en Nakamura beiden met 9 punten. Alle uitslagen en standen kun je hier nog eens nalezen. De kop is er af wat de Grand Chess Tour betreft, een volgende afspraak brengt ons naar de Kroatische hoofdstad Zagreb.

In de Cubaanse hoofdstad Havana won Ivanchuk, Chucky voor de vrienden, voor de achtste keer de elitegroep van de Capablanca Memorial. In een select gezelschap van zes grootmeesters haalde hij 7 punten uit tien partijen. Tweede werd de beloftevolle Amerikaan Samuel Sevian (6.5) en op de derde stek eindigde de Spanjaard Anton Guijarro (6.5). Chucky die onlangs 50 kaarsjes mocht uitblazen, bewijst met deze zege dat hij nog altijd een aardig potje kan schaken. Alle info hierover is dan weer hier te vinden. U kunt meteen uw Cubaans wat bijspijkeren...

Dat clubkampioen Ben De Cat best overweg kan met de schaakstukken en over ietwat kunstig talent beschikt dat wisten we al. Nu toont hij ook nog eens zijn sociale kant en zijn groot hart door zijn schouders onder vereniging 'Wandelende takken' te steken. Een organisatie die ouders steunt die hun baby'tje verloren...

Eén uitslag in de Torrewachtercompetitie:

2de Klasse: Stijn-Robbert 0-1. Door deze uitslag kan Robbert de titel in tweede ruiken, nu nog enkel dat varkentje Erik Claessens wassen en het is zover.

De kalender:

*17 mei: 6de Ronde Lentetornooi. De uitslagen en standen kun je hier terugvinden.
*16-30 mei: Fide Grand Prix Knock Out Tornooi in Moskou. Met z'n zestienen strijden ze voor de 'vetpot' en puntjes voor het kandidatentornooi van 2020. En deze vind je dan weer hier.
*19 mei: Laatste ronde West-Vlaamse Liga te Ieper. 
*24 mei: Master Classes in de KOSK, schaakclub Oostende met dit keer Rabah Bouhallel die ons onderwijst in de kunst van partijen bespreken en de manier van denken hierbij.
*25 mei: West-Vlaams Ploegenkampioenschap Rapid te Oostkamp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten