woensdag 13 november 2019

Een nieuwe kans



Een nieuwe kans

de zon weerkaatst op het plein
we kijken uit en denken na
op verdieping 1 gaat het hard
stukken worden geruild

met lichtinval toetsen we
zwart op wit
de blik naar buiten
keert naar binnen

het schaakbord leeft bij gratie
van spelers, openingen
bepalen een spelverloop

de ander speelt met tijd en
de klok houdt ons in de gaten
een nieuwe zet ontgint

Tom Veys (Lid Torrewachters)



Beter zou ik het niet kunnen zeggen, Tom onze schaakpoëet zegt al spelend met woorden wat er op zaterdagnamiddag omgaat in de hoofden van onze schakers en daarbuiten. Het blijft een spelletje dat geschaak, maar op de manier waarop hij het verwoordt, lijkt het iets magisch...

Of Ewout zaterdag laatstleden veel magie op de borden heeft gezien, kun je hieronder lezen in zijn wekelijkse verslag:

"Het lokaal zat deze week opnieuw afgeladen vol. Er vonden maar liefst veertien (14!) partijen plaats. En bloed dat er vloeide! Van de veertien partijen eindigden er slechts twee op remise.
In eerste klasse moest iedereen aan de bak. Bernard speelde tegen Kris, die een Pirc op het bord toverde. Bernard verloor enkele tempi in de opening en Kris werkte goed af. 0-1. Robbert liet Peter in een Schotse partij alle hoeken van het bord zien. Peter werd van het bord gespeeld na enkele mooie tactische combinaties van onze benjamin. 1-0. Peter blijft zo in de hoek zitten waar de klappen vallen. Pauwel speelde tegen Jos een Konings-Indische verdediging. Dat leek ook relatief goed uit te draaien, tot Pauwel in het eindspel blunderde. 1-0. Steven haalde tegen Didier het grof geschut boven. In een Kalasjnikov-Siciliaan offerde hij zijn dame voor een onhoudbare aanval. 0-1. Mooi gespeeld van Steven, die zo nog altijd met het maximum van de punten aan de leiding staat. Eerste achtervolger Ben “Delcatto” De Cat en Herman kwamen in een moeilijk eindspel terecht, waarbij Ben een loper had voor twee pionnen. Hij wist zijn materieel overwicht ook om te zetten in een overwinning, maar achteraf gaf hij toch aan dat het niet gemakkelijk was. 0-1.
Ook in voorronde A was de voltallige competitie aanwezig. Shen speelde tegen Ewout een verdienstelijke partij. Hij stond lange tijd zelfs compleet gewonnen in een Smith-Morra Siciliaan. Na enkele onnauwkeurigheden van Shen was Ewout echter door het moeilijkste stuk heen en toen Shen dan ook nog een volle toren blunderde, gaf hij ontgoocheld op. 0-1. René won van Dany na zijn typische Engelse opening. 1-0. Quinten speelde tegen Marc de ruilvariant van het Frans. Deze opening leidt typisch tot erg symmetrische stellingen en ze hielden elkaar dan ook in evenwicht. ½ - ½. In de Veurnse clash tussen Renaat en Diederik kwam een Damegambiet op het bord. De twee kameraden bereikten een evenwichtig eindspel met 7 pionnen aan elke kant. Uiteindelijk trok Renaat aan het langste eind. 1-0. Tussen David en Frederique kwam er een Konings-Indische verdediging op het bord. Al snel lag Davids koningszijde volledig uiteen en Frederique wist het goed af te maken. 0-1. Met het eind van deze voorronde in zicht heeft Ewout nog steeds het maximum van de punten, al kwam hij deze week goed weg. De strijd om een ticket voor tweede klasse wordt echter ongemeen spannend. Acht van de tien spelers staan op een afstand van 2 punten. De weerstandspunten zullen misschien wel de doorslag geven?
In voorronde B stonden “slechts” vier partijen op het programma. Polina speelde tegen Jan. Ze verloor al snel enkele stukken en Jan zette haar dan ook mat. 0-1. Salvatore haalde tegen Eric al snel het overwicht. Hij zette dat dan ook om in een overwinning, al was het niet zonder moeite. 0-1. Philip speelde tegen Tom een Italiaanse partij. Heel wat stukken werden snel afgeruild en ze kwamen in een toreneindspel terecht. Ze besloten dan maar om samen de vredespijp te roken. ½ - ½. Zo verdwijnt de 0 bij Tom. Hij geeft de rode lantaarn van de voorronde door aan Polina. De clash van de speeldag was evenwel de partij tussen Stijn en Erik. Erik speelde zijn geliefde Frans, maar dat is hem niet zo goed bevallen. Na een tactische combinatie van Stijn verloor Erik materiaal. Stijn kon dit materieel overwicht uitbuiten en haalde zo de overwinning binnen. 1-0. In deze voorronde is het voorlopig superspannend. Stijn leidt voorlopig met vijf punten uit zes partijen. Daarna volgt Erik met 4,5 punten. Hij heeft wel al zeven partijen gespeeld. Naast Stijn zijn er nog vier mensen met slechts één verliespunt: Seppe, Pieter en Jan. De strijd in deze voorronde is dus nog lang niet gestreden!"

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Bernard-Kris 0-1, Didier-Steven 0-1, Robbert-Peter 1-0, Jos-Pauwel 1-0, Herman-Ben 0-1.
2de Klasse A: Renaat-Diederik 1-0, Shen-Ewout 0-1, David-Frederique 0-1, Quinten-Marc VG 1/2, René-Dany 1-0.
2de Klasse B: Polina-Jan 0-1, Tom-Philip 1/2, Salvatore-Eric W. 1-0, Stijn-Erik C. 1-0.

De kalender:

*17 november: Ronde vier Interclubs: Roeselare 1 thuis tegen Zottegem en Roeselare 2 eveneens thuis tegen Bredene 2
*23 november: West-Vlaams schoolschaakkampioenschap te Oedelem
*23 november: Zesde audiovisuele quiz van de schaakclub van Kortemark
*1 december: Ronde vijf Interclubs: Roeselare 1 naar KOSK 2 en Roeselare 2 naar KOSK 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten