woensdag 27 november 2019

Torrewachtercompetitie halfweg


Oeps, D-day, onze Kortemarkse quizavond heb ik terug overleefd. Medewerkers, kwissers en sympathisanten zorgden er ook dit jaar voor dat het een daverend succes werd. Een dikke merci is hier dan ook op zijn plaats! De aanwezige Torrewachters kwamen dit jaar te weten dat de kat van John Bercow Order(!) heet, dat schaakboksen uit het brein van de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh is ontsproten en dat Brigitte Bardot vroeger om te stelen was, nu helaas niet meer, want iedereen wordt een dagje ouder... Of er een zevende editie komt hebben we nog niet uitgemaakt, door de jaren heen hebben we echter enkele trouwe quizgroupies rond ons heen verzameld en die kunnen (?) we niet ontgoochelen...
Het Roeselaarse schaakleven is intussen niet blijven stilstaan: De Torrewachtercompetitie is halfweg en zondag staat alweer de vijfde ronde van de Interclubs met een namiddagje zee op het programma. We houden u op de hoogte.

De Torrewachtercompetitie is zoals gezegd halfweg, Ewout heeft alles met argusogen gadegeslagen en brengt een verslagje van de stand van zaken:

"In eerste klasse werden slechts twee partijen afgewerkt. Bernard haalde tegen Jos alles uit de opening wat zwart maar zou willen. Hij stond dan ook stukken beter. Uiteindelijk ruilde hij zijn dame voor twee torens. Uiteindelijk wist hij door matdreiging het laken dan ook volledig naar zich toe te trekken. 0-1. De topper van het kampioenschap tussen Ben en Steven was een enorm interessante partij om te volgen. Theorie werd snel terug naar de boeken verwezen en Ben knalde een erg gevaarlijk uitziende koningsaanval op het bord. Steven verdedigde echter heel secuur. Wanneer Steven uiteindelijk gestabiliseerd had, bleek Ben over een redelijk slechte loper te beschikken. Steven gebruikte die dan ook om op de dameszijde door te breken, waarna hij de partij won. 0-1. Steven heeft hiermee zonder kleerscheuren een eerste serieuze horde genomen onderweg naar het clubkampioenschap. Hij is ook mathematisch zeker van de eerste plaats na de heenronde.
In voorronde A moesten acht spelers aan de bak. De partij tussen Quinten en Frederique was relatief snel in kannen en kruiken. Na een blunder van formaat had Frederique een volle toren minder. Hij spartelde nog een eindje tegen, maar toen hij een paard offerde in een poging om wat tegenspel te creëren, was het hek helemaal van de dam. Quinten werkte goed af. 1-0. Marc speelde tegen Dany een Konings-Indische aanval en dat leek ook goed uit te draaien toen hij een stuk kon winnen. Uiteindelijk rookten ze de vredespijp, maar er zat volgens mij wel meer in voor Marc. ½ - ½. Shen en Diederik gaven elkaar in een Schotse partij geen duimbreed toe. Uiteindelijk kwamen ze in een pionneneindspel terecht waarbij beide spelers nog drie pionnen hadden aan één kant van het bord. Echte vooruitgang kon er niet meer gemaakt worden en ze hielden het dan ook op remise. ½ - ½. Tussen David en Renaat kwam er een afgewezen Damesgambiet op het bord. Na een tactische wending won David een pion, snel gevolgd door meer. David won uiteindelijk zijn eerste partij van het jaar. 1-0. De strijd om een ticket voor tweede klasse wordt hier ongemeen spannend. Met nog acht partijen voor de boeg zijn enkel Frederique en Ewout al zeker. De kans dat de scheidingspunten een serieuze rol zullen spelen is zeker niet onbestaande.
Ook in voorronde B stonden vier partijen op het programma. Tom haalde tegen Salvatore zijn tweede volledige punt binnen. In een Semi-Slavische opening wist hij een loper van Salvatore volledig vast te zetten. Door deze positionele toegeving van zwart won Tom enkele pionnen. Na een hoop stukken af te ruilen kon hij dan ook de winst binnenrijven in het eindspel. Polina en Philip volgden alle openingsprincipes perfect op en belandden in een Giuoco Piano. Polina wist enkele mooie vallen te spannen en Philip tuimelde er ook een aantal keer in. Ze won enkele stukken en uiteindelijk was het materieel overwicht te groot, waarna Philip opgaf. Zo haalt Polina haar eerste punt van het jaar binnen en is de laatste 0 van het scorebord verdwenen. 1-0. Erik en Pieter speelden in een afgewezen Damesgambiet een heuse marathonpartij. Erik verloor in het middenspel een kwaliteit. Toen Pieter in het eindspel alle pionnen van Erik vakkundig van het bord aan het halen was, besloot Erik om uiteindelijk toch maar de handdoek in de ring te werpen. 0-1. De laatste partij was die tussen Eric en Jan. In het middenspel werd een toren en een pion geruild voor twee kleinere stukken. De extra pion die Eric had was echter een hele sterke vrijpion. Eric stond na het middenspel dan ook beter. Nadat hij een vork miste, kwam hij echter een volledig stuk achter. Hij had zichzelf ondertussen wel twee vrijpionnen bijeen weten te scharrelen, maar mits correct spel had Jan dit waarschijnlijk moeten winnen. Jan blunderde daarop echter vrijwel meteen, in een poging om meer materiaal af te ruilen. Hij had het resulterende eindspel niet goed berekend, maar gelukkig voor Jan deed ook Eric dat niet. In plaats van de beste zet te spelen, ruilden ze af naar een eindspel dat eindspel dat waarschijnlijk wel remise was. Daarop hielden beide spelers het dan ook. ½ - ½. Pieter neemt in deze voorronde de koppositie over op basis van onderlinge resultaten en weerstandspunten. De inhaalpartij tussen Pieter en Jan lijkt de bepalende factor te gaan worden voor het kampioenschap in deze voorronde."

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Jos-Bernard 0-1, Ben-Steven 0-1.
2de Klasse A: MarcVG-Dany 1/2, David-Renaat 1-0, Quinten-Frederique 1-0, Shen-Diederik 1/2.
2de Klasse B: Tom-Salvatore 1-0, Polina-Philip 1-0, Erik Cl.-Pieter 0-1, Eric. W.-Jan 1/2.

De kalender:

*1 december: Ronde vijf Interclubs: Roeselare 1 naar KOSK 2 en Roeselare 2 naar KOSK 5
*12 januari: Derde ronde van de West-Vlaamse Liga
*19 januari: Ronde zes Interclubs: Roeselare 1 thuis tegen Waregem 1 en Roeselare 2 eveneens thuis tegen Waregem 2
*2 februari: Ronde zeven Interclubs: Roeselare 1 naar Izegem 1 en Roeselare 2 naar KGSRL 12

Geen opmerkingen:

Een reactie posten