woensdag 20 november 2019

Roeselare wint van Zottegem en komt terug aan kop


Behalve woordenkunstenaars kent onze club ook nog een 'penselende' kunstenaar. Ben De Cat beter bekend in het kunstenaarsmilieu als Delcato stuurde mij bovenstaande afbeelding door van een schilderwerk dat zich momenteel op zijn 'ezel' bevindt en de voltooiing nadert. De titel is me onbekend maar het ziet er veelbelovend uit, dit detailrijke schaakstilleven met een snuifje Dali overgoten met wat Picassosaus. Of noemen we deze stijl binnenkort het Delcatorisme? De geestelijke vader kan u er ongetwijfeld veel meer over vertellen...

Wie ook zijn zegje wil doen, is onze sterreporter Bert Feys. Hij was aanwezig met lijf en leden op de vierde Interclubontmoeting van de Torrewachters en brengt het verslag voor beide ploegen, omdat ondergetekende het nogal druk heeft met een aankomend kwisje. Volgende zaterdag is het namelijk D-Day en daarna herneemt het normale schaakleven, dat hoop ik toch...

"Op de vierde speeldag van de Interclub ontving de eerste ploeg een sterk team uit Zottegem, op papier een betere ploeg dan ons. Ben won al snel een pion. Daarna vorkten zijn twee sterke paarden de zwarte stelling helemaal kapot. Een vroege 1-0. Bert kwam in een opening terecht die hij minder goed kende. Hij stelde remise voor, maar zijn tegenstander weigerde. Bert speelde uiteindelijk toch de juiste zetten. Zijn tegenstander maakte een grote blunder, verloor een stuk en even later ook de partij. Bernard stond al snel met zwart minstens gelijk. Een verkeerd plan zorgde er echter voor dat hij plots een stuk verloor. 2-1. In het duel van de ervaring speelde Jan tegen Luc Saligo. Jan kwam iets beter te staan, maar een eerste remise-aanbod werd door zijn tegenstander geweigerd. Even later werd het dan toch remise al leek de Zottegemnaar op dat ogenblik al beter dan voordien te staan. Fabio speelde opnieuw een heel sterke partij. De zwarte aanval op de damevleugel kwam er niet en Fabio kon wel enkele openingen vinden op de koningsvleugel. Enkele mooie tactische wendingen werden door Fabio opgemerkt, maar tot twee keer toe zag hij een gemakkelijke winstweg niet. Uiteindelijk werd het remise. Martijn stond na de opening iets beter, maar kon dat lichte overwicht slechts verzilveren in pionwinst. Zijn taaie tegenstander bleef doorvechten en kon uiteindelijk toch remise halen. 3.5-2.5. Een heel mooie overwinning tegen een sterke ploeg. Door deze zege komen we terug mee aan kop. Het is duidelijk dat er dit jaar niemand zal bovenuit steken in de reeks. Binnen twee weken wacht de altijd moeilijke, maar leuke verplaatsing naar 't Zeetje waar we Oostende partij geven.
De tweede ploeg kreeg de kustjongens van Bredene over de vloer. Pauwel speelde al snel remise. Hij had gezien dat er veel stukken konden geruild worden. De partij tegen Didier van zaterdag zat ook nog in de kleren. Robbert kon al snel het loperpaar verkrijgen. Doordat de stelling gesloten bleef, bleken die lopers echter zwakker dan de paarden. Uiteindelijk werd het ook hier remise. Peter speelde aanvankelijk goed en stond beter. Op dat ogenblik kwam Margot Denolf echter binnen en ging het spelniveau van Peter zienderogen achteruit. Met remise mag hij uiteindelijk best wel tevreden zijn. Guido koos voor een gezonde opstelling en stond al snel iets beter. Onze Roeselarenaar miste een gemakkelijke winstweg, maar trok in het eindspel toch de verdiende zege naar zich toe. 2.5-1.5. Een mooie zege tegen een degelijke ploeg." 

Ook Ewout, sterreporter in wording, is deze week terug van de partij met een verslagje van de gebeurtenissen op clubniveau:

"Ook deze week was het lokaal boven Den Arend goed gevuld. Er werden dertien partijen afgewerkt. Eén iemand speelde zelfs twee partijen op één namiddag! Daarover later meer...
In eerste klasse stonden enkele leuke partijen op het programma. Competitieleider Steven speelde beneden tegen Herman en ging verschroeiend van start in een Pirc. De eerste fout van Herman werd genadeloos afgestraft. 1-0. Steven behoudt zo zijn leidersplaats in het klassement en het maximum van de punten. Eerste achtervolger Ben speelde een Caro-Kann tegen Kris. Er kwam een redelijk gesloten stelling op het bord waarin Ben twee paarden had tegen een loper en een paard. Typisch zijn paarden beter dan lopers in gesloten stellingen en Ben wist het ook goed af te werken. 0-1. Jonkie Robbert speelde tegen Bernard. Bernard speelde eens een ander antwoord op het Siciliaans. In plaats van zijn typische 2. c3 speelde hij 2. Pf3 om daarna pas over te schakelen naar de Alapin. Robbert had hier wat moeilijkheden mee en verloor relatief snel een stuk. Bernard kon daarna zijn materieel overwicht uitbuiten. 1-0. In de kelderkraker tussen Peter en Jos kwam een Nimzowitsch-Larsen-aanval op het bord, in de club beter bekend als de John Destreel-aanval. Peter nam een grote hoeveelheid ruimte in en had een fantastisch paard dat infiltreerde in de zwarte positie. Dit positioneel overwicht kon hij ook omzetten, zodat hij zijn eerste overwinning van het seizoen kon binnenslepen. 1-0. Pauwel en Didier speelden de Lg5-variant van de Najdorf. Al snel kwamen ze in een tactisch steekspel terecht. Uiteindelijk kon Pauwel Didier in de luren leggen. 1-0. Steven blijft aan kop in eerste klasse en blijft zijn maximum van de punten behouden na zes partijen. Volgende week staat de topper tussen Steven en Ben op het programma. Deze partij zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn voor het eindklassement.
In voorronde A werden vier partijen gespeeld. De snelste partij van de dag was die tussen Shen en Renaat. In een oude Benoni blunderde Renaat relatief vroeg in de partij, waarop hij er pardoes het bijltje bij neer gooide. 0-1. Diederik en Marc hielden elkaar in een Slavische opening lange tijd in evenwicht. Er stond uiteindelijk een erg gesloten stelling op het bord en de kemphanen vonden niet meteen een uitweg, waarop ze het op remise hielden. Hierdoor kon de winnaar van de partij tussen Frederique en René een goeie zaak doen in het klassement. Frederique speelde zijn favoriete Bird-opening. Lange tijd hielden beide spelers gelijke tred (al misten ze allebei enkele kansjes op materiaalwinst). Uiteindelijk haalde Frederique positioneel overwicht. Hij wist een onhoudbare mataanval in elkaar te knutselen en won dan ook de partij. 1-0. De laatste partij in deze voorronde was die tussen David en Ewout. Door het puntenverlies van Marc kon Ewout bij winst kampioen van de voorronde worden. David blunderde al snel een stuk in zijn partij tegen Ewout. Ewout ruilde daarop snel zoveel mogelijk stukken af en wist enkele pionnen te snoepen. In het eindspel gooide David uiteindelijk de handdoek in de ring. 1-0. Zo mag Ewout al een plaatsje reserveren in zijn trofeeënkast.
In voorronde B moesten zeven spelers aan de bak. “Zeven spelers? Schaken doe je toch met z’n tweeën?” Jazeker, maar Polina speelde zomaar eventjes twee partijen! Jammer genoeg liepen zowel haar partij tegen Salvatore als die tegen Tom slecht voor haar af. Zo heeft ze de rode lantaarn nog een stukje steviger vast. Er werden daarnaast nog twee partijen afgewerkt. Zo speelde Seppe tegen Philippe. Seppe speelde Frans. Philippe reageerde hier niet optimaal op en Seppe won al snel materiaal, waarna hij het ook wist af te maken. In deze voorronde was de interessantste partij echter die tussen Pieter en Stijn. Stijn speelde de Konings-Indische verdediging. Relatief vroeg in de partij blunderde hij naar eigen zeggen. Hij kwam dan ook een stuk achter. Toen dat klein stuk uiteindelijk uit zou groeien tot een toren, gaf Stijn op. Zo zijn er slechts drie mensen meer met slechts één verliespunt. Jan, Pieter en Seppe lijken dan ook de grootste kanshebbers om deze voorronde op hun naam te schrijven."

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Kris-Ben 0-1, Pauwel-Didier 1-0, Bernard-Robbert 1-0, Peter-Jos 1-0, Steven-Herman 1-0.
2de Klasse A: Diederik-MarcVG 1/2, Ewout-David 1-0, Frederique-René 1-0, Renaat-Shen 0-1.
2de Klasse B: Salvatore-Polina 1-0, Polina-Tom 0-1, Pieter-Stijn 1-0, Philip-Seppe 0-1.

De kalender:

*23 november: West-Vlaams schoolschaakkampioenschap te Oedelem
*23 november: Zesde audiovisuele quiz van de schaakclub van Kortemark
*1 december: Ronde vijf Interclubs: Roeselare 1 naar KOSK 2 en Roeselare 2 naar KOSK 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten