dinsdag 26 mei 2020

Een schaaksprookje als tussendoortje

In een schaakarme tastbare wereld is het moeilijk en lastig om iedere week iets interessants uit mijn pen te toveren. De virtuele wereld waarin het online schaken deze dagen nogal welig tiert, is en dat moet ik eerlijk bekennen niet echt mijn ding. De wereldschaakbond en de koning van het schaak, Magnus Carlsen doen hun uiterste best om iedereen te entertainen en warm te maken voor computertornooien, maar het is toch niets in vergelijking met een echte schaakwedstrijd waarin je de 'vijand' in de ogen kan kijken. Online schaken heeft iets plastisch, het is simpelweg schaken zonder ziel, slappe televisie die je liever wegzapt. Daarom geen verslag over het zoveelste Magnus Carlsen online spektakel, maar iets heel anders. Wie mij kent weet dat ik behoorlijk wat schaakboeken en -tijdschriften heb... Gelezen heb ik ze verre van allemaal, maar grasduinend door bladzijden struinen is ook leuk. Geregeld stoot ik dan op iets leuks en dat past in deze blog wel als tussendoortje...
In een oude Torrewachter uit 2004 botste ik op het volgende al dan niet geromantiseerde verhaaltje:

In het jaar Onzes Heren 1713 vochten Turkije en Zweden een bittere strijd uit.
Een van de veldslagen vond plaats te Benderack, waar zich het fort bevond van koning Charles XII van Zweden. Omsingeld door de vijand hield Charles zich onledig met het organiseren van de verdediging tegen de Turken en ook vooral met schaakpartijtjes tegen zijn minister Grotuzen. Tijdens één van hun duels ontstond de volgende stelling, waarbij Charles mat in drie aankondigde :

Wit heeft mat in drie

Veel tijd om te demonstreren kreeg hij niet;  een verdwaalde Turkse kogel vloog door het raam en vermorzelde het witte paard.  De Zweedse koning was hierdoor helemaal niet uit zijn lood geslagen, keek eventjes naar de stelling en zei tot Grotuzens grote verbazing : “Ik hoef geen nieuw paard, want nu is het mat in vier!”


Wit heeft mat in vier

Zijn woorden waren nog niet koud toen een tweede kogel door de kamer floot en de pion op h2 elimineerde. Grotuzen zag lijkbleek van schrik, terwijl zijn opponent onverstoord verder ging op zijn elan : “De Turken hebben blijkbaar jouw kant gekozen. Het wordt moeilijk om in deze stelling te winnen.”  Charles verzonk in diep gepeins, na korte tijd klaarde zijn gezicht op en hij riep strijdlustiger dan ooit : “Nu is het zelfs mat in vijf!”


Wit heeft mat in vijf

De minister heeft de oplossing nooit gevonden, want hij rende totaal van streek de kamer uit en liep over naar de vijand… Het is aan jullie om beter te doen dan Grotuzen en de drie stellingen op te lossen. Er valt niks te winnen; de olympische (Japanse) gedachte spookt immers nog door mijn hoofd : “Deelnemen is belangrijker dan winnen!”
Bovenstaande oorlogsverslaggeving heeft ook ergens een historische achtergrond volgens Mister Google & Miss Wikipedia, maar eerst zelf zoeken sloebers en dan pas het wereldwijde spinnenweb raadplegen.

Nog enkele korte berichtjes uit de online schaakwereld (toch, maar dan heel kort):

*Magnus Carlsen heeft het druk met het tweede luik van zijn online chess tour de Lindores Abbey. Daar maken ze zich stilaan op voor de halve finales. Eerste halve finalist is Nakamura die veel te sterk was voor Aronian. De andere plaatsen zijn wat duurder en er wordt gestreden op leven en dood om er bij te zijn. Te volgen op de officiële site.
*Glenn Dayer is zelfs in dit tropische weer niet weg te slaan van zijn PC. 'Online schaken zult ge!' en dat op woensdagnamiddag vanaf 14 uur en wel hier.

dinsdag 19 mei 2020

Belgisch Kampioenschap Schaken 2020 te Brugge?


Daniel Dharda (foto hierboven) kroonde zich vorig jaar tot Belgisch kampioen schaken. Aangezien Charleroi zich terugtrok voor de editie van 2020, neemt Brugge over en worden de Brugse Meesters een jaartje uitgesteld. De aandachtige lezer heeft wellicht opgemerkt dat ik in de titel een vraagteken heb gezet, want alles is natuurlijk onder voorbehoud. Als onze kleine virusvriend zich gedeisd weet te houden en niet besluit om deze zomer nog enkele kleine Covidjes op de wereld te zetten met behulp van enkele menselijke gastheren of -dames, zit de kans er in dat we eindelijk terug achter het schaakbord kunnen plaatsnemen. De te nemen voorzorgen zijn wel strikt te noemen en ongezien in de schaakwereld, maar helaas noodzakelijk. Zo zijn er naast de gebruikelijke anderhalve meter-regel, de beperking van het aantal deelnemers in de Open Reeks tot 120 individuen en het desinfecteren van de handen ook enkele schaakgerelateerde voorwaarden, waaraan de spelers zich moeten houden. Zo krijgt iedereen een bord aan het begin van het tornooi en dat moet hij of zij het ganse evenement bij zich houden als eigen speelbord. Dat betekent dat beide spelers hun persoonlijk bord voor zich hebben en geschrankt spelen. De klok staat in het midden en iedereen krijgt een stok of meetlat om de klok in te drukken, moest dat nodig zijn. U ziet geen gewone maatregelen, het zijn dan ook geen gewone tijden, maar het is dat of geen schaken. Wie alles nog eens op zijn gemak wil nalezen die kan terecht op de site van het Belgisch Kampioenschap 2020. Het tornooi gaat door in Zaal Tabigha (de zaal waar vorig jaar de Brugse Meesters doorgingen) te Brugge van zaterdag 15 augustus tot en met zondag 23 augustus. Naast de Open Reeks van maximaal 120 spelers, worden er door de Belgische Schaakbond nog tien toppers uitgenodigd die in de elitereeks zullen kampen voor de Belgische titel. Aangezien ik nu nog altijd mijn uitnodiging niet heb gekregen, heb ik me maar zelf ingeschreven... Omdat ik uiteraard graag schaak en meerdaagse tornooien wel een leuke uitdaging vormen, verder omdat schaken in coronatijden wel iets speciaal is en ik nogal nieuwsgierig ben hoe de organisatie het gaat aanpakken. Straks, in september (Oktober? November?) is het onze beurt om een aangepaste Torrewachtercompetitie op poten te zetten. Een beetje ervaring zal dus geen kwaad kunnen...

Nog enkele korte berichtjes uit de online schaakwereld:

*Magnus Carlsen grote bezieler van het online schaken won de Steinitz Memorial voor Dubov en Svidler. Bij de dames stond Lagno op de hoogste trede van het virtuele podium voor Lei en Abdumalik. Carlsen, die enorm graag moet schaken, is intussen al bezig met zijn volgende tornooi, namelijk het tweede luik van zijn eigen 'Magnus Carlsen Chess Tour' en dat is de Lindores Abbey.
*De mindere schaakgoden onder ons kunnen nog steeds terecht bij Glenn Dayer, 'noenkeltje' voor de vrienden en dat op woensdagnamiddag vanaf 14 uur en wel hier.
*Vorige week ben ik vergeten het te vermelden, maar de ons veel te vroeg ontvallen Ben De Cat was lid van de militaire schaakclub van het Belgische Leger. Ook daar was hij graag gezien, getuige hiervan is deze pagina op hun website waar hij de gepaste eer krijgt.

dinsdag 12 mei 2020

Heilige grond


Jawel ons lokaal staat er nog, na twee maanden van pijnlijk gemis en een passioneel verlangen om elkaar terug te zien kon ik het niet laten om eens langs te gaan en de 'heilige grond' te kussen. Het deed vreemd om een leeg terras en letterlijk en figuurlijk geen kat in de anders zo drukke uitgangsbuurt aan te treffen.  Zelfs het op een gewone zaterdag autorijke Polenplein liet een trieste en desolate indruk na. Zouden onze vrienden de parkeerwachters ook technisch werkloos zijn?
Wie zeker niet werkeloos moesten toekijken waren de eigenaars van de ijsjeszaak aan de Paterskerk. Een lange rij snoepers, zich braafjes houdend aan de anderhalve meter-regel stonden likkebaardend af te wachten tot het hun beurt was om de kleurrijke lekkernij naar binnen te werken. Ook in de winkelstraat was het druk, met het als vanouds irriterende getoeter van auto's die zich een weg wurmden door de Ooststraat, waar het gros van de zaken nog moest wachten tot maandag om terug de deuren te openen. Roeselare leeft dus nog en veert langzaam maar zeker terug op, geeuwend wakker wordend uit zijn corona lockdown. Als het beestje met de tientallen tentakels zich de komende weken koest houdt, dan komt de dag dat we terug wat gerstenat in onze nu al kurkdroge kelen kunnen gieten dichterbij. Tot zolang draag zorg voor uzelf en voor uw naasten...

Ik heb zaterdag natuurlijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Benneboom (de herdenkings-denneboom voor Ben) te bezoeken. Het was er gezellig druk, enkele Katrolianen zaten er knusjes een glaasje te drinken en haalden er herinneringen op aan een ook voor hen veel te vroeg weggerukte vriend. De sfeer was opperbest en er werd net niet massaal 'Oh Benneboom' gezongen... Ben zat ongetwijfeld tussen het wolkendek door te piepen en zag dat het goed was. Wie Ben wil bezoeken die kan hem vinden op het oude kerkhof (einde Arme Klarenstraat), wandel tot aan de rotonde (met links het oorlogsmonument) en ga rechtsaf tot paadje W25, inslaan aan het graf van, echt waar Jos, een zekere Reynaert.
Intussen zou iedereen van de club nu zijn herdenkingskaartje moeten gekregen hebben. Dankzij de fiets-inspanningen van Bernard, Bert, Margot en Pauwel werden de 'locals' van een kaartje in hun bus voorzien. Wie wat verder woont kreeg er intussen ééntje met de post. Indien dit niet zo mocht zijn, gelieve mij dan te contacteren.
Ben was een kunstenaar en schaker in hart en nieren, ook de gisteren overleden Iepe Rubingh bezat die zeldzame gave. Iepe was een bevlogen Nederlander die het schaakboksen internationale allure en bekendheid gaf. Hij overleed op 45-jarige leeftijd aan (waarschijnlijk) een hartstilstand. Op Chessbase werd een zeer uitvoerig artikel aan hem gewijd.

Nu we toch over schaken bezig zijn nog kort deze berichten:

*China won de Nations Cup, het online schaaktornooi voor teams en dat voor de USA.
*Glenn Dayer blijft onvermoeibaar zijn stinkende best doen om iedereen de woensdagnamiddag aan zijn PC te krijgen voor een online tornooi.
*De éminence grise van Blankenberge, de aimabele Oswald De Winne is de nieuwe webmaster van de West-Vlaamse Ligasite. Het ziet er in ieder geval een flink stuk beter uit dan vroeger. Neem hier maar een kijkje.
*Door uw verplicht huisarrest hebt u ongetwijfeld al een hoop eurootjes kunnen sparen, wie toe is aan nieuwe kleren, die kan misschien wel zijn gading vinden op deze site, op poten gezet door een collega van de Lierse Schaakclub. Mondmaskers zijn er weliswaar nog niet 😀. Een gat in de markt?

woensdag 6 mei 2020

Carlsen wint eigen schaakonderonsje


Zoals enigzins werd verwacht in de schaakwereld won wereldkampioen Magnus Carlsen de finale van zijn eigen online schaakonderonsje. Verrassender was dat het tegen de Amerikaan Nakamura was. Naka mag dan wel weggezakt zijn naar de achttiende plaats in het ELO-klassement, als het snel moet gaan staat hij nog altijd zijn mannetje en blijft hij een luis in de pels van Carlsen. Het toeval wou dat ze elkaar in de eerste voorronde bekampten en dat de cirkel werd rondgemaakt met een tête à tête in de finale van dit tornooi. In de eerste ronde was het nipt:  2-2 in de rapidpartijen, de armageddonpartij was beslissend in het voordeel van Carlsen. Ook in de finale was het close na eveneens vier rapidwedstrijden, met een 2,5-1,5 eindstand in het voordeel van Carlsen. De Noor was in de finale eindstrijd beland na een deugddoende zege op zijn Chinese rivaal Ding Liren, Nakamura knokte Caruana uit het tornooi. De rekening van Magnus Carlsen is 70,000 dollar groter geworden, Hikaru Nakamura moet tevreden zijn met (slechts) 45,000 dollar. Achteraf was de wereldkampioen uiterst tevreden over dit eerste grote online tornooi en het smaakte naar eigen zeggen naar meer...
Vorige week was hij hier al te gast en deze week is hij opnieuw van de partij: Grootmeester Daniël King werpt zijn groot licht op de 3de partij in de finale van Carlsens Invitational. Veel plezier.

De Fide volgde met argusogen deze online formule schaken, helaas het enige wat we nog mogen in dit coronatijdperk. Het geheel werd gewikt en gewogen en hopla een volgend online evenement zag het levenslicht. De wereldschaakbond zag het meteen groots en organiseerde een teamcompetitie, waarin zes ploegen zijnde Europa, Rusland, India, China, USA en de 'rest van de wereld' het in een online rapidgebeuren tegen elkaar opnemen. Deze 'Fide Nations Cup' kent heel wat schoon volk onder zijn deelnemers, met enkele vrienden van Carlsen (Nakamura, Nepomniatchi, Firouzja, Vachier-Lagrave, Liren, Giri) zowat het ganse deelnemersveld dus van het net afgelopen Carlsens Invitational gebeuren. Verder zien we de terugkeer van Aronian, die onlangs zijn vrouw verloor en de comeback op het hoogste niveau van de beste vrouwelijke schaker op deze planeet Hou Yifan. Inderdaad de teams zijn gemengd (4 mannen + 2 vrouwen). Er wordt gespeeld op vier borden en ongelofelijk u bent wakker, er zijn dus twee reservespelers per team. Wat het gaat worden weten we nog niet, maar als ex-wereldkampioenen Kasparov en Kramnik ook nog eens optreden als coach van één van de groepen, dan kan dit online spektakel niet meer stuk... Oordeel vooral zelf en dat kun je hier.

Van het toekomstig schaakgebeuren verder nog weinig nieuws. De Brugse Meesters zouden heel misschien nog kunnen profiteren van de afgelasting van andere evenementen, maar daarover in iets 'zekerder' schaaktijden meer.
Intussen doet onze Oostendse onlineboy Glenn Dayer onverminderd en superenthousiast verder met zijn wekelijkse onlineshow op Lichess. Iedere woensdagnamiddag vanaf 14h00.

Yves Surmont, Roeselaars schaakicoon en de persoon die vroeger deze blog verzorgde voor zijn 'vlucht' naar Antwerpen, blijft een bezige schaakbij. Hij kan het artikels schrijven niet laten, getuige hiervan is de stortvloed aan 'schrijfsels' in ons tijdschrift. Verder houdt Yves wel eens van een stunt, zo mag je dit gerust noemen: Hij versierde namelijk een schaakdate met Jon Speelman (Ooit vierde van de wereld!) en belandde met zijn door deze Engelse grootmeester besproken partij op de site van Chessbase. Het werkstuk getiteld 'Speelman's Agony: A beautiful attack' start met Yves die zichzelf voorstelt, een iconische Torrewachter clubfoto en een partij tegen Faure waar Yves het beste van zichzelf geeft. En Mister Speelman zag dat het goed was...