woensdag 6 mei 2020

Carlsen wint eigen schaakonderonsje


Zoals enigzins werd verwacht in de schaakwereld won wereldkampioen Magnus Carlsen de finale van zijn eigen online schaakonderonsje. Verrassender was dat het tegen de Amerikaan Nakamura was. Naka mag dan wel weggezakt zijn naar de achttiende plaats in het ELO-klassement, als het snel moet gaan staat hij nog altijd zijn mannetje en blijft hij een luis in de pels van Carlsen. Het toeval wou dat ze elkaar in de eerste voorronde bekampten en dat de cirkel werd rondgemaakt met een tête à tête in de finale van dit tornooi. In de eerste ronde was het nipt:  2-2 in de rapidpartijen, de armageddonpartij was beslissend in het voordeel van Carlsen. Ook in de finale was het close na eveneens vier rapidwedstrijden, met een 2,5-1,5 eindstand in het voordeel van Carlsen. De Noor was in de finale eindstrijd beland na een deugddoende zege op zijn Chinese rivaal Ding Liren, Nakamura knokte Caruana uit het tornooi. De rekening van Magnus Carlsen is 70,000 dollar groter geworden, Hikaru Nakamura moet tevreden zijn met (slechts) 45,000 dollar. Achteraf was de wereldkampioen uiterst tevreden over dit eerste grote online tornooi en het smaakte naar eigen zeggen naar meer...
Vorige week was hij hier al te gast en deze week is hij opnieuw van de partij: Grootmeester Daniël King werpt zijn groot licht op de 3de partij in de finale van Carlsens Invitational. Veel plezier.

De Fide volgde met argusogen deze online formule schaken, helaas het enige wat we nog mogen in dit coronatijdperk. Het geheel werd gewikt en gewogen en hopla een volgend online evenement zag het levenslicht. De wereldschaakbond zag het meteen groots en organiseerde een teamcompetitie, waarin zes ploegen zijnde Europa, Rusland, India, China, USA en de 'rest van de wereld' het in een online rapidgebeuren tegen elkaar opnemen. Deze 'Fide Nations Cup' kent heel wat schoon volk onder zijn deelnemers, met enkele vrienden van Carlsen (Nakamura, Nepomniatchi, Firouzja, Vachier-Lagrave, Liren, Giri) zowat het ganse deelnemersveld dus van het net afgelopen Carlsens Invitational gebeuren. Verder zien we de terugkeer van Aronian, die onlangs zijn vrouw verloor en de comeback op het hoogste niveau van de beste vrouwelijke schaker op deze planeet Hou Yifan. Inderdaad de teams zijn gemengd (4 mannen + 2 vrouwen). Er wordt gespeeld op vier borden en ongelofelijk u bent wakker, er zijn dus twee reservespelers per team. Wat het gaat worden weten we nog niet, maar als ex-wereldkampioenen Kasparov en Kramnik ook nog eens optreden als coach van één van de groepen, dan kan dit online spektakel niet meer stuk... Oordeel vooral zelf en dat kun je hier.

Van het toekomstig schaakgebeuren verder nog weinig nieuws. De Brugse Meesters zouden heel misschien nog kunnen profiteren van de afgelasting van andere evenementen, maar daarover in iets 'zekerder' schaaktijden meer.
Intussen doet onze Oostendse onlineboy Glenn Dayer onverminderd en superenthousiast verder met zijn wekelijkse onlineshow op Lichess. Iedere woensdagnamiddag vanaf 14h00.

Yves Surmont, Roeselaars schaakicoon en de persoon die vroeger deze blog verzorgde voor zijn 'vlucht' naar Antwerpen, blijft een bezige schaakbij. Hij kan het artikels schrijven niet laten, getuige hiervan is de stortvloed aan 'schrijfsels' in ons tijdschrift. Verder houdt Yves wel eens van een stunt, zo mag je dit gerust noemen: Hij versierde namelijk een schaakdate met Jon Speelman (Ooit vierde van de wereld!) en belandde met zijn door deze Engelse grootmeester besproken partij op de site van Chessbase. Het werkstuk getiteld 'Speelman's Agony: A beautiful attack' start met Yves die zichzelf voorstelt, een iconische Torrewachter clubfoto en een partij tegen Faure waar Yves het beste van zichzelf geeft. En Mister Speelman zag dat het goed was...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten