dinsdag 19 mei 2020

Belgisch Kampioenschap Schaken 2020 te Brugge?


Daniel Dharda (foto hierboven) kroonde zich vorig jaar tot Belgisch kampioen schaken. Aangezien Charleroi zich terugtrok voor de editie van 2020, neemt Brugge over en worden de Brugse Meesters een jaartje uitgesteld. De aandachtige lezer heeft wellicht opgemerkt dat ik in de titel een vraagteken heb gezet, want alles is natuurlijk onder voorbehoud. Als onze kleine virusvriend zich gedeisd weet te houden en niet besluit om deze zomer nog enkele kleine Covidjes op de wereld te zetten met behulp van enkele menselijke gastheren of -dames, zit de kans er in dat we eindelijk terug achter het schaakbord kunnen plaatsnemen. De te nemen voorzorgen zijn wel strikt te noemen en ongezien in de schaakwereld, maar helaas noodzakelijk. Zo zijn er naast de gebruikelijke anderhalve meter-regel, de beperking van het aantal deelnemers in de Open Reeks tot 120 individuen en het desinfecteren van de handen ook enkele schaakgerelateerde voorwaarden, waaraan de spelers zich moeten houden. Zo krijgt iedereen een bord aan het begin van het tornooi en dat moet hij of zij het ganse evenement bij zich houden als eigen speelbord. Dat betekent dat beide spelers hun persoonlijk bord voor zich hebben en geschrankt spelen. De klok staat in het midden en iedereen krijgt een stok of meetlat om de klok in te drukken, moest dat nodig zijn. U ziet geen gewone maatregelen, het zijn dan ook geen gewone tijden, maar het is dat of geen schaken. Wie alles nog eens op zijn gemak wil nalezen die kan terecht op de site van het Belgisch Kampioenschap 2020. Het tornooi gaat door in Zaal Tabigha (de zaal waar vorig jaar de Brugse Meesters doorgingen) te Brugge van zaterdag 15 augustus tot en met zondag 23 augustus. Naast de Open Reeks van maximaal 120 spelers, worden er door de Belgische Schaakbond nog tien toppers uitgenodigd die in de elitereeks zullen kampen voor de Belgische titel. Aangezien ik nu nog altijd mijn uitnodiging niet heb gekregen, heb ik me maar zelf ingeschreven... Omdat ik uiteraard graag schaak en meerdaagse tornooien wel een leuke uitdaging vormen, verder omdat schaken in coronatijden wel iets speciaal is en ik nogal nieuwsgierig ben hoe de organisatie het gaat aanpakken. Straks, in september (Oktober? November?) is het onze beurt om een aangepaste Torrewachtercompetitie op poten te zetten. Een beetje ervaring zal dus geen kwaad kunnen...

Nog enkele korte berichtjes uit de online schaakwereld:

*Magnus Carlsen grote bezieler van het online schaken won de Steinitz Memorial voor Dubov en Svidler. Bij de dames stond Lagno op de hoogste trede van het virtuele podium voor Lei en Abdumalik. Carlsen, die enorm graag moet schaken, is intussen al bezig met zijn volgende tornooi, namelijk het tweede luik van zijn eigen 'Magnus Carlsen Chess Tour' en dat is de Lindores Abbey.
*De mindere schaakgoden onder ons kunnen nog steeds terecht bij Glenn Dayer, 'noenkeltje' voor de vrienden en dat op woensdagnamiddag vanaf 14 uur en wel hier.
*Vorige week ben ik vergeten het te vermelden, maar de ons veel te vroeg ontvallen Ben De Cat was lid van de militaire schaakclub van het Belgische Leger. Ook daar was hij graag gezien, getuige hiervan is deze pagina op hun website waar hij de gepaste eer krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten