dinsdag 26 mei 2020

Een schaaksprookje als tussendoortje

In een schaakarme tastbare wereld is het moeilijk en lastig om iedere week iets interessants uit mijn pen te toveren. De virtuele wereld waarin het online schaken deze dagen nogal welig tiert, is en dat moet ik eerlijk bekennen niet echt mijn ding. De wereldschaakbond en de koning van het schaak, Magnus Carlsen doen hun uiterste best om iedereen te entertainen en warm te maken voor computertornooien, maar het is toch niets in vergelijking met een echte schaakwedstrijd waarin je de 'vijand' in de ogen kan kijken. Online schaken heeft iets plastisch, het is simpelweg schaken zonder ziel, slappe televisie die je liever wegzapt. Daarom geen verslag over het zoveelste Magnus Carlsen online spektakel, maar iets heel anders. Wie mij kent weet dat ik behoorlijk wat schaakboeken en -tijdschriften heb... Gelezen heb ik ze verre van allemaal, maar grasduinend door bladzijden struinen is ook leuk. Geregeld stoot ik dan op iets leuks en dat past in deze blog wel als tussendoortje...
In een oude Torrewachter uit 2004 botste ik op het volgende al dan niet geromantiseerde verhaaltje:

In het jaar Onzes Heren 1713 vochten Turkije en Zweden een bittere strijd uit.
Een van de veldslagen vond plaats te Benderack, waar zich het fort bevond van koning Charles XII van Zweden. Omsingeld door de vijand hield Charles zich onledig met het organiseren van de verdediging tegen de Turken en ook vooral met schaakpartijtjes tegen zijn minister Grotuzen. Tijdens één van hun duels ontstond de volgende stelling, waarbij Charles mat in drie aankondigde :

Wit heeft mat in drie

Veel tijd om te demonstreren kreeg hij niet;  een verdwaalde Turkse kogel vloog door het raam en vermorzelde het witte paard.  De Zweedse koning was hierdoor helemaal niet uit zijn lood geslagen, keek eventjes naar de stelling en zei tot Grotuzens grote verbazing : “Ik hoef geen nieuw paard, want nu is het mat in vier!”


Wit heeft mat in vier

Zijn woorden waren nog niet koud toen een tweede kogel door de kamer floot en de pion op h2 elimineerde. Grotuzen zag lijkbleek van schrik, terwijl zijn opponent onverstoord verder ging op zijn elan : “De Turken hebben blijkbaar jouw kant gekozen. Het wordt moeilijk om in deze stelling te winnen.”  Charles verzonk in diep gepeins, na korte tijd klaarde zijn gezicht op en hij riep strijdlustiger dan ooit : “Nu is het zelfs mat in vijf!”


Wit heeft mat in vijf

De minister heeft de oplossing nooit gevonden, want hij rende totaal van streek de kamer uit en liep over naar de vijand… Het is aan jullie om beter te doen dan Grotuzen en de drie stellingen op te lossen. Er valt niks te winnen; de olympische (Japanse) gedachte spookt immers nog door mijn hoofd : “Deelnemen is belangrijker dan winnen!”
Bovenstaande oorlogsverslaggeving heeft ook ergens een historische achtergrond volgens Mister Google & Miss Wikipedia, maar eerst zelf zoeken sloebers en dan pas het wereldwijde spinnenweb raadplegen.

Nog enkele korte berichtjes uit de online schaakwereld (toch, maar dan heel kort):

*Magnus Carlsen heeft het druk met het tweede luik van zijn online chess tour de Lindores Abbey. Daar maken ze zich stilaan op voor de halve finales. Eerste halve finalist is Nakamura die veel te sterk was voor Aronian. De andere plaatsen zijn wat duurder en er wordt gestreden op leven en dood om er bij te zijn. Te volgen op de officiële site.
*Glenn Dayer is zelfs in dit tropische weer niet weg te slaan van zijn PC. 'Online schaken zult ge!' en dat op woensdagnamiddag vanaf 14 uur en wel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten