woensdag 25 november 2020

Champions Chess Tour

 


Terwijl ik het de voorbije weken had over een fenomenale schaakserie, de slechte schaker in Trump en een virtueel schaakhuis schakelde het competitieschaak op wereldvlak een versnelling hoger. King Magnus himself (Wie anders?) kwam met een opvolger op de proppen voor zijn eigen Magnus Carlsen Worldtour en dat is de Champions Chess Tour. Identiek aan de vorige tour? Niet echt, alles is groter of hoger als we het over de prijzenpot hebben, maar liefst anderhalf miljoen euro werd bij elkaar geschraapt om het online wereldschaak een nieuwe boost te geven. Er worden nu maar liefst 10 evenementen georganiseerd, terwijl het er de vorige keer vijf waren. Wellicht om alles attractiever te houden werden de tornooien ingekort, het puntensysteem upgedate en de tijdcontroles herbekeken. 

Een uitgebreid verslag over al dat geschaak vind je op de site van chess.com terug. Intussen is het eerste onderdeel, 'The Skilling Open' al enkele dagen onder ons. Er werd gestart met 16 personen en intussen werd het kaf van het koren gescheiden en zijn we toe aan de kwartfinales, waarin gewerkt wordt met het systeem van rechtstreekse uitschakeling. De kwartfinales mogen er alvast zijn met: Carlsen-Giri, Aronian-Nepomniatchi, So-Radjabov en Vachier-Lagrave-Nakamura. Uitslagen, standen, liveverslagen en partijen kun je zoals we intussen gewoon zijn geworden (Wat zijn we toch rotverwende jochies!) terug vinden op de officiële site

The Champions Chess Tour loopt van november 2020 tot september 2021 en telt zes 'gewone' tornooien, drie 'hoofdtornooien' en een alles besluitende finale. Gratis schaaklekkers in ons kot, want voorlopig kunnen we niet veel anders doen op schaakvlak.

Het interessante initiatief van de West-Vlaamse Schaakliga 'Mijn Online Schaakclub', zie ook vorige week, zal morgen (laat ons hopen) serieus getest worden door het Torrewachterpubliek wanneer Meester Steven Keirse zijn allereerste les geeft voor alle geïnteresseerden, dus ook niet- of toekomstige Torrewachters 😀. Steven gaat het morgen hebben over toreneindspelen, allen daarheen. Een korte handleiding om in de 'klas' te geraken vind je hier. Als alles niet direct vlotjes verloopt, breek dan het kot niet af en schiet niet op de pianisten. Ik weet ook niet wat ik moet verwachten, maar ik ben wel reuzebenieuwd...

Uitgerekend op de dag dat de wellicht allerbeste voetballer die ooit op deze planeet heeft rondgelopen, Diego Armando Maradona Franco, het tijdige voor het eeuwige heeft geruild, komt meester Steven met een fenomenaal filmpje van de waarschijnlijk grootste schaker aller  tijden en die luistert naar de naam Garri Kimovitsj Kasparov. Kasparov legt uit aan een brave reporter waaraan hij dacht, tijdens een match tegen Karpov uit het wereldkampioenschap. Als u niet kan volgen geen probleem, u bent alvast niet de enige 😌. Fenomenaal hoe het brein van Kasparov door de varianten gaat en alles feilloos terugzet naar de uitgangspositie. Veel plezier met Video 14: Het brein van Kasparov.

woensdag 18 november 2020

Mijn Online Schaakclub

 


In deze coronatijden zijn alle initiatieven om ons schaakpeil levendig te houden meer dan welkom. Het online schaken is intussen bij iedere schaakspeler bekend en kent zijn 'lovers' en zijn 'haters', voor- en tegenstanders in het schoon Vlaams dus. De Vlaamse Schaakliga heeft nu een nieuw en werkelijk interessant gegeven toegevoegd aan het online schaakgebeuren en dat is beste mensen het online lesgeven. Geen paniek de instapdrempel werd heel laag gehouden, zodat het zelfs voor de grootste computerleek mogelijk wordt om een les over één of ander schaakonderwerp mee te pikken. Er werd virtueel een schaakhuis gecreëerd met verschillende kamers (zie hierboven), in die lokalen wordt les gegeven en dat kan over gelijk welk onderwerp gaan. Wie zin heeft om hier aan mee te werken en meester of juf te spelen die mag zijn naam opgeven aan Tom Piceu of Glenn Dayer. De namen van het voorlopige lerarenkorps die mij in de wandelgangen ter ore zijn gekomen zijn: De meesters Tom Piceu, Glenn Dayer, Marc Deschamps, Christiaan Vanroose, William Verleye en onze eigenste voorzitter Steven Keirse. Er is ook een heuse juffrouw present en dat is de bevallige Christilla Rouseau. In de lobby (midden van het huis) kun je rechts klikken op een kalender om meer info te vinden over de op stapel zijnde lessen. Misschien heb je (voor de toekomst dan) interesse in een tornooi of wil je reclame maken voor je schaakevenement, dat doe je dan weer in diezelfde lobby op het prikbord. Het klinkt misschien allemaal een beetje 'hocus pocus' maar Tom Piceu legt in volgende demo alles glashelder uit. Wie een korte introductie over het virtuele schaakhuis wil lezen, kan deze hier vinden. Ongetwijfeld gaat u nog vragen hebben, zoals daar zijn: 'Mag ik met virtuele proppen naar het hoofd van Meester Tom schieten?' 'Kan ik dan gestraft worden en in de hoek vliegen (met ezelsoren)?' 'Zijn er aan den toog (ergens verborgen in de lobby) alcoholische drankjes verkrijgbaar en moet ik die dan betalen met bitcoins?' 'Waar zijn de toiletten?'... 

Het project zit nog in de beginfase en er zullen nog enkele kinderziektes moeten bestreden worden met een gelukkig al beschikbaar vaccin, maar alles komt goed. De beste manier om met dit initiatief kennis te maken en het een welverdiende kans op slagen te geven is om het eens te proberen. Waar wachten jullie op?

Meester Steven heeft intussen video 13 op zijn YouTubekanaal gezwierd. Het is nog maar eens een partij uit de Memorial en dit keer zijn de acteurs van dienst kersvers Torrewachter Frederik Delameilleure en ancien-Torrewachter Kris Muylle. Na deze week gaat Meester Keirse op vakantie (in eigen land), eerder noodgedwongen omdat de partijen uit de Memorial op beginnen te raken. Hoog tijd dus dat we elkaar weer in de ogen mogen kijken aan het schaakbord! Tot zolang ga ik hier interessante schaakfilmpjes posten. Wie er ééntje in petto heeft, die mag het mij altijd mailen. Voor nu alvast veel plezier met Video 13: Frederik Delameilleure - Kris Muylle.

woensdag 11 november 2020

Schaakspelers kiezen massaal voor Biden

 


Ook in de schaakwereld zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet ongemerkt voorbijgegaan. Vooral zittend of is het eerder golfend president Trump heeft er achter de schermen alles aan gedaan om de schaakwereld op zijn hand te krijgen. Den Donald staat er voor bekend om zijn favoriete wereldpolitiekers te bewieroken, zo noemde hij onlangs de Turkse president Erdogan, de Russische president Poetin en de Chinese leider Xi 'World Chess Players". Lofbetuigingen die team Trump aan het denken hebben gezet en prompt werd een poging ondernomen om de Amerikaanse schaakfederatie aan hun kant te krijgen. Als deze genieën van de sport voor het Trumpkamp kozen zou de rest van de bevolking zeker volgen, was hun stoute redenering. Kosten nog moeite werden gespaard en zelfs zoon Barron Trump werd voor de verkiezingskar gespannen. Enkele maanden voorafgaand aan de verkiezingen kreeg iedere Amerikaanse schaakspeler promotiemateriaal toegestuurd, waaronder een extra (witte) koningin en onderstaande Cup of Chess.


Tot daar de brave verkiezingsmanoeuvres van de Trumpgarde, minder proper waren de beschuldigingen die gericht waren aan de tegenstanders. Zo werd The Black Lives Matter-beweging verweten dat ze eenmaal aan de macht het schaakspel gingen veranderen om zwart de eerste zet te laten doen. Uitdager Biden werd dan weer tijdens een debat op CNN bestempeld als een Step One-Player, a total disaster, schaak onwaardig. Sleepy Joe bleef onder dat alles relatief kalm en zei aan het schaakbord geen kant te kunnen kiezen. Voor Joe bestaat er geen wit of zwart, want volgens zijn visie moet iedereen verenigd worden aan het schaakbord. De reactie van Trump liet niet lang op zich wachten, hij tweette: 'Dit is het einde van de schaaksport!' Intussen is de strijd gestreden en werd Trump mat gezet, maar zoals verwacht werd trekt hij naar de rechtbank waar hij Biden aanklaagt wegens het gebruik van ongeoorloofde elektronische middelen (Een smartphone van Huawei?) tijdens hun onderlinge schaakstrijd... Wordt ongetwijfeld vervolgd?

Tot daar het fake schaaknieuws en nu het echte schaaknieuws 😁.

Meester Steven vond voor zijn wekelijkse videorubriek nog maar eens inspiratie op de Ben-De-Cat-Memorial. Dit keer geeft hij zijn mening over de partij tussen Bernard Logie, intussen behorend tot het meubilair van de Roeselaarse schaakclub en Fidemeester Adrian Roos. Steven vond inspiratie bij Shakespeare en gaf de partij de passende titel 'To exchange or not to exchange, that's the question!' Veel plezier met Video 12: Bernard Logie - Adrian Roos.

woensdag 4 november 2020

The Queen's Gambit

 


The Queen's Gambit gaat in dit schrijven niet over de bekende opening, maar het is de naam van een gloednieuwe zevendelige reeks op streamingdienst Netflix, die de weg naar de top in de schaakwereld volgt van een achtjarig weesmeisje. Oei hoor ik de sceptici onder jullie al denken, een schaakserie? En ligt deze keer het schaakbord juist? Jawel hoor want de makers van deze miniserie werden voldoende in de schaakwereld geïntroduceerd door niemand minder dan Gary Kasparov en Bruce Pandolfini. Ex-wereldkampioen Kasparov hoef ik niet voor te stellen, Pandolfini doet misschien niet meteen een belletje rinkelen? Hij is nochtans de meest bekende Amerikaanse schaakleraar, die onder meer Caruana nog les heeft gegeven, verder was hij ook betrokken als consultant bij het maken van de film 'Searching for Bobby Fischer' (1993), een rolprent die ik warm kan aanbevelen.

The Queen's Gambit verhaalt het leven van Beth Harmon, een moeilijke rol die glansrijk wordt vertolkt door Anna Taylor Joy en daar gaan we geloof me vrij nog van horen. De story is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevis (The Color of Money, The Hustler... beide met acteur Paul Newman). Beth verliest op jonge leeftijd beide ouders en komt terecht in een weeshuis. Door de conciërge Mr. Schaibel komt ze in aanraking met het schaakspel. Haar fascinatie voor het koninklijke spel neemt huizenhoge vormen aan, als ze ontdekt dat ze meer dan behoorlijk getalenteerd is. Schaibel vangt haar op en begeleidt haar in de eerste fase van haar schaakcarrière. Tot daar lijkt het verhaal enkel interessant voor schakers zoals wij, maar er zit een duister kantje aan het hoofdpersonage en dat maakt de serie buitengewoon boeiend ook voor de niet-schakende mensheid onder ons. Beth kreeg namelijk al op jonge leeftijd kalmerende middelen toegediend in het tehuis om haar geest kalm te houden. Het jonge ding raakt langzaamaan verslaafd aan de medicatie en ontdekt dat ze er haar voordeel mee doet tijdens het schaken. Haar supertalent en haar toenemende verslaving vormen dan ook de rode draad in deze geprezen miniserie. Of ze ook de absolute top bereikt en/of ze haar verslaving kan onder controle houden... daarvoor moet u zich eens in uw makkelijkste zetel zetten en deze reeks (huh) uitzitten 😁.

The Queen's Gambit is pas verschenen op Netflix en ze gaat behoorlijk over de tong. Niet-schakers hebben het over één van de betere reeksen die dit jaar op de streamingdienst te zien is en Chessbase zwaait zo mogelijk nog meer met de loftrompet door het zowat het allerbeste te noemen wat ooit verschenen is als schaakserie (-film). Als u niet weet wat doen en de kans is in deze tijden groot... dan is dit een serieuze aanrader. 


Aangezien het materiaal om klassiek schaak te spelen weer eens noodgedwongen achter slot en grendel zit, komen de online initiatieven weer tot leven.
Glenn Dayer is terug van weggeweest en ook deze keer heeft hij nu op vrijdagavond op Lichess het online (goede) voorbeeld. Er wordt in verschillende groepen gestart vanaf 20h30, iedereen van harte welkom. Simpelweg een account maken op Lichess en u bent vertrokken.
Wie niet genoeg kan krijgen van online schaken die kan zich maandagnamiddag aanmelden op hetzelfde Lichess voor een rapidtornooi georganiseerd door Filip Van Houtte (Mister Dubois) en Dirk Debaets. De link naar dat tornooi staat hier en het wachtwoord is MrD .

Meester Steven onderwijst ons al voor de elfde keer en dit keer geven Ewout Vanbesien en Diederik Wydooghe elkaar partij in een miniatuurtje, een vluggertje van minder dan 20 zetten. Veel plezier met Video 11: Ewout Vanbesien - Diederik Wydooghe. Wie alle vorige video's nog eens wil herbekijken, die kan terecht op ons YouTube-kanaal en wel hier.