woensdag 4 november 2020

The Queen's Gambit

 


The Queen's Gambit gaat in dit schrijven niet over de bekende opening, maar het is de naam van een gloednieuwe zevendelige reeks op streamingdienst Netflix, die de weg naar de top in de schaakwereld volgt van een achtjarig weesmeisje. Oei hoor ik de sceptici onder jullie al denken, een schaakserie? En ligt deze keer het schaakbord juist? Jawel hoor want de makers van deze miniserie werden voldoende in de schaakwereld geïntroduceerd door niemand minder dan Gary Kasparov en Bruce Pandolfini. Ex-wereldkampioen Kasparov hoef ik niet voor te stellen, Pandolfini doet misschien niet meteen een belletje rinkelen? Hij is nochtans de meest bekende Amerikaanse schaakleraar, die onder meer Caruana nog les heeft gegeven, verder was hij ook betrokken als consultant bij het maken van de film 'Searching for Bobby Fischer' (1993), een rolprent die ik warm kan aanbevelen.

The Queen's Gambit verhaalt het leven van Beth Harmon, een moeilijke rol die glansrijk wordt vertolkt door Anna Taylor Joy en daar gaan we geloof me vrij nog van horen. De story is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevis (The Color of Money, The Hustler... beide met acteur Paul Newman). Beth verliest op jonge leeftijd beide ouders en komt terecht in een weeshuis. Door de conciërge Mr. Schaibel komt ze in aanraking met het schaakspel. Haar fascinatie voor het koninklijke spel neemt huizenhoge vormen aan, als ze ontdekt dat ze meer dan behoorlijk getalenteerd is. Schaibel vangt haar op en begeleidt haar in de eerste fase van haar schaakcarrière. Tot daar lijkt het verhaal enkel interessant voor schakers zoals wij, maar er zit een duister kantje aan het hoofdpersonage en dat maakt de serie buitengewoon boeiend ook voor de niet-schakende mensheid onder ons. Beth kreeg namelijk al op jonge leeftijd kalmerende middelen toegediend in het tehuis om haar geest kalm te houden. Het jonge ding raakt langzaamaan verslaafd aan de medicatie en ontdekt dat ze er haar voordeel mee doet tijdens het schaken. Haar supertalent en haar toenemende verslaving vormen dan ook de rode draad in deze geprezen miniserie. Of ze ook de absolute top bereikt en/of ze haar verslaving kan onder controle houden... daarvoor moet u zich eens in uw makkelijkste zetel zetten en deze reeks (huh) uitzitten 😁.

The Queen's Gambit is pas verschenen op Netflix en ze gaat behoorlijk over de tong. Niet-schakers hebben het over één van de betere reeksen die dit jaar op de streamingdienst te zien is en Chessbase zwaait zo mogelijk nog meer met de loftrompet door het zowat het allerbeste te noemen wat ooit verschenen is als schaakserie (-film). Als u niet weet wat doen en de kans is in deze tijden groot... dan is dit een serieuze aanrader. 


Aangezien het materiaal om klassiek schaak te spelen weer eens noodgedwongen achter slot en grendel zit, komen de online initiatieven weer tot leven.
Glenn Dayer is terug van weggeweest en ook deze keer heeft hij nu op vrijdagavond op Lichess het online (goede) voorbeeld. Er wordt in verschillende groepen gestart vanaf 20h30, iedereen van harte welkom. Simpelweg een account maken op Lichess en u bent vertrokken.
Wie niet genoeg kan krijgen van online schaken die kan zich maandagnamiddag aanmelden op hetzelfde Lichess voor een rapidtornooi georganiseerd door Filip Van Houtte (Mister Dubois) en Dirk Debaets. De link naar dat tornooi staat hier en het wachtwoord is MrD .

Meester Steven onderwijst ons al voor de elfde keer en dit keer geven Ewout Vanbesien en Diederik Wydooghe elkaar partij in een miniatuurtje, een vluggertje van minder dan 20 zetten. Veel plezier met Video 11: Ewout Vanbesien - Diederik Wydooghe. Wie alle vorige video's nog eens wil herbekijken, die kan terecht op ons YouTube-kanaal en wel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten