woensdag 25 november 2020

Champions Chess Tour

 


Terwijl ik het de voorbije weken had over een fenomenale schaakserie, de slechte schaker in Trump en een virtueel schaakhuis schakelde het competitieschaak op wereldvlak een versnelling hoger. King Magnus himself (Wie anders?) kwam met een opvolger op de proppen voor zijn eigen Magnus Carlsen Worldtour en dat is de Champions Chess Tour. Identiek aan de vorige tour? Niet echt, alles is groter of hoger als we het over de prijzenpot hebben, maar liefst anderhalf miljoen euro werd bij elkaar geschraapt om het online wereldschaak een nieuwe boost te geven. Er worden nu maar liefst 10 evenementen georganiseerd, terwijl het er de vorige keer vijf waren. Wellicht om alles attractiever te houden werden de tornooien ingekort, het puntensysteem upgedate en de tijdcontroles herbekeken. 

Een uitgebreid verslag over al dat geschaak vind je op de site van chess.com terug. Intussen is het eerste onderdeel, 'The Skilling Open' al enkele dagen onder ons. Er werd gestart met 16 personen en intussen werd het kaf van het koren gescheiden en zijn we toe aan de kwartfinales, waarin gewerkt wordt met het systeem van rechtstreekse uitschakeling. De kwartfinales mogen er alvast zijn met: Carlsen-Giri, Aronian-Nepomniatchi, So-Radjabov en Vachier-Lagrave-Nakamura. Uitslagen, standen, liveverslagen en partijen kun je zoals we intussen gewoon zijn geworden (Wat zijn we toch rotverwende jochies!) terug vinden op de officiële site

The Champions Chess Tour loopt van november 2020 tot september 2021 en telt zes 'gewone' tornooien, drie 'hoofdtornooien' en een alles besluitende finale. Gratis schaaklekkers in ons kot, want voorlopig kunnen we niet veel anders doen op schaakvlak.

Het interessante initiatief van de West-Vlaamse Schaakliga 'Mijn Online Schaakclub', zie ook vorige week, zal morgen (laat ons hopen) serieus getest worden door het Torrewachterpubliek wanneer Meester Steven Keirse zijn allereerste les geeft voor alle geïnteresseerden, dus ook niet- of toekomstige Torrewachters 😀. Steven gaat het morgen hebben over toreneindspelen, allen daarheen. Een korte handleiding om in de 'klas' te geraken vind je hier. Als alles niet direct vlotjes verloopt, breek dan het kot niet af en schiet niet op de pianisten. Ik weet ook niet wat ik moet verwachten, maar ik ben wel reuzebenieuwd...

Uitgerekend op de dag dat de wellicht allerbeste voetballer die ooit op deze planeet heeft rondgelopen, Diego Armando Maradona Franco, het tijdige voor het eeuwige heeft geruild, komt meester Steven met een fenomenaal filmpje van de waarschijnlijk grootste schaker aller  tijden en die luistert naar de naam Garri Kimovitsj Kasparov. Kasparov legt uit aan een brave reporter waaraan hij dacht, tijdens een match tegen Karpov uit het wereldkampioenschap. Als u niet kan volgen geen probleem, u bent alvast niet de enige 😌. Fenomenaal hoe het brein van Kasparov door de varianten gaat en alles feilloos terugzet naar de uitgangspositie. Veel plezier met Video 14: Het brein van Kasparov.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten