zondag 2 februari 2014

Clubkampioenschap: 4de speeldag terugronde

14u… het clublokaal loopt stilaan vol. Slechts 1 bord blijft vrij. De gladiatoren nemen hun plaats in. Drie ervan blijven voorlopig zonder tegenstander… Marc Terryn die het moet opnemen tegen Philip, Pieter Menu die speelt tegen Tom en Addie die wacht op Guy.  Als Philip komt opdagen krijgt hij een uitbrander van Marc dat hij op tijd moet komen…Intussen heeft Tom ook zijn plaats ingenomen maar Guy komt niet opdagen! Wij vragen ons af wat er met hem aan de hand is? De klokken lopen al en de stilte doet zijn intrede. Daar ik vrij ben vandaag (ik speelde mijn partij tegen Marc VG vorige woensdag in ten Elsberge met het oorverdovend geluid van een kettingzaag op de achtergrond!) kan ik enkele partijen volgen. Laten wij beginnen in derde. Salvatore moet het opnemen tegen Guy Vandamme en verliest al vlug een toren maar hij kan zich herpakken en wint uiteindelijk de partij.

Marc T kan het zich zelfs veroorloven om zijn klok te laten lopen terwijl Philip naar beneden is om een trekje te doen…als hij terug komt doet hij zijn zet en kort daarna is hij de overgelukkige winnaar. Hij staat nu op kop in derde en is een ernstige kandidaat om daar kampioen te spelen!

Mario heeft het René weer buiengewoon moeilijk gemaakt. Hij speelde Weens en had een mooie aanvallende partij opgezet. Jammer dat hij zijn open lijnen met zijn eigen pionnen dicht deed. De koning van René zocht bescherming achter de witte pionnen en kon zich zo handhaven. Maar de klok tikte voort en zoals in de voorronde ging Mario door zijn vlag en het volle punt ging naar René!

Stijn wint van Raf. Die partij heb ik niet kunnen volgen.

In tweede klasse wordt het ongemeen spannend.
De Fons speelt de ruilvariant van het Frans tegen Erik. Zij delen het punt na 19 zetten in een evenwichtige stelling.

Belgacem moet het opnemen tegen Brent. In een soort Londen-systeem  neemt Belgacem een paar keer een verkeerde beslissing : eerst als hij de loper op d6 neemt met zijn loper ipv met het paard en daarna om lang te rocheren terwijl de c-lijn reeds half geopend is voor Brent. Brent laat er dan ook geen gras over groeien om de verdediging van de koning volledig te ontmantelen. Hij krijgt zelfs een gedekte vrijpion op de c-lijn en besluit zijn offensief door een loper te nemen van wit die gedekt staat door een overbelaste dame. Wit kan niet terugnemen wegens mat op d2 en geeft op. 0-1 voor Brent.

Dany speelde klassiek zijn KIA tegen Peter zonder veel inspiratie. Blijkbaar is Peter in vorm want hun partij was reeds beslecht na een anderhalf uur spelen. Het volle punt ging naar Peter. De analyses hebben beide spelers gemaakt beneden aan den toog om de andere spelers niet te storen…Van sportiviteit gesproken. Peter en Marc VG zijn de twee spelers in tweede die nog geen 0 achter hun naam hebben en ambitie hebben om kampioen te spelen…de te kloppen mannen???

Hubert moest Guido partij geven met zwart. Hij koos, ja je raadt het, zijn klassieke stonewall opstelling. Guido kapselde zich in maar heeft ergens de kwaliteit verloren. Het eindspel was duidelijk gewonnen voor zwart die met een vrije c-pion, ondersteund door twee torens, één ervoor en één erachter, de partij beslechtte na promotie. Ook Hubert heeft ambitie! Laat ons dat niet vergeten.

In een driepaardenspel weet Tom een winstgevende stelling op te bouwen. Hij verwaarloost echter zijn verdediging en Pieter maakt handig gebruik van de open a-lijn om met zijn torens te infiltreren. Na een schaak op a8 verliest Tom een toren op h8. Pieter kan zelfs met tempo een tweede toren bijbrengen en een vrijpion creëren op de b-lijn. Niettegenstaande een stevige zwarte pionnenketen met é3 als voorpost ziet Tom het niet meer zitten en geeft op. Pieter heeft zijn eerste punt binnen. De tweede-klassers zijn gewaarschuwd. Met Pieter ben je nooit thuis!

In eerste klasse speelde Michiel weer een mooie partij tegen Didier. Didier maakt een beginnersfout door tweemaal te spelen met zijn paard  in de opening. Na 7…._Pé4 gaat het van kwaad naar erger. Michiel ruilt eerst de lopers, kan daardoor de dame aanvallen met zijn paard, zwart neemt het paard met de pion maar wit neemt de loper op c8 met schaak…wit blijft secuur spelen en na 18 zetten is het uit. 1-0 voor Michiel…de bijna zekere kampioen in eerste?

De partij tussen Herman en Bernard eindigt op remise na een complexe stelling te hebben opgebouwd waar geen enkele speler enig voordeel kon uit halen.

Kris had Francky als tegenstander. In een voor mij onbekende opening slibt het centrum dicht en speelt de partij zich af langs de open c-lijn. De dames verdwijnen vlug van het bord en Kris vindt het zelfs niet nodig om te rocheren en zijn koning reeds actief op te stellen voor het komende eindspel. Het materiaal is ongelijk. Kris heeft het loperpaar en een pion meer tegen een loper en een toren voor Francky – het centrum is nog steeds dicht. Het was reeds klang duidelijk dat bij correct spel geen van beide partijen kon winnen. Ze deden er toch 62 zetten over om uiteindelijk het punt te delen!

De partij die heel langzaam tot ontwikkeling kwam was die van Simon tegen Thijs. Simon opende met b3 om zijn tegenstander te verrassen maar Thijs liet zich niet onbetuigd en speelt gewoon é5. Simon bleek achteraf zelfs niet tevreden over zijn eigen partij want op een bepaald ogenblik stonden bijna al zijn stukken op de eerste rij. Ik noteerde na 3 uur spelen dat ze aan zet 17 waren. Beide spelers hadden toen nog ongeveer 35 minuten om 23 zetten te doen vóór de eerste tijdscontrole! “Het wordt hier spannend!” dacht ik. In de loop van de partij wisselde Simon zijn dame in voor drie stukken en dit bleek voldoende voor winst. De eindfase, in tijdnood gespeeld, was mooi en goed doordacht van Simon. Zwart zat vast in het mat-net. 1-0 voor Simon.


Bij het beëindigen van dit verslag krijg ik het onvoorstelbaar bericht van het overlijden van Guy Bonnaffé!!!

-- Jos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten