maandag 26 september 2016

Speeldag 2


Het is natuurlijk voorbarig om na twee speeldagen de nieuwe kampioen te kronen, maar wie in deze competitie met aan elkaar gewaagde spelers start met twee op twee is goed bezig. Francis Cottegnie voert de Roeselaarse lijst met al heel wat uitgestelde partijen aan. Met de hulp van Jan Selschotter, die mij briefte waarvoor dank, probeer ik de voorbije speeldag te reconstrueren. In eerste kreeg verslaggever ter plaatse Jan schaakles over de Londense opening van Francis Cottegnie. Na dubbel pionverlies gooide Jan de handdoek. Kris Muylle, die terug kwam van een deugddoende (schaak ?) vakantie op Ibiza veegde de vloer aan met Guido. De bekende Guidostrategie om de stelling dicht te gooien en af te wikkelen naar remise werkte jammer genoeg niet bij Kris. Louis en Bernard speelden een gelijkopgaande partij en deelden de puntjes. In het (Groot) Kortrijks onderonsje tussen Geert Degezelle en Pauwel Deblauwe was het die laatste die kon zegevieren toen hij het Catalaans van Geert, dankzij een betere kennis van de gespeelde opening, afstrafte. Francky Deketelaere verloor zijn eerste match van het seizoen tegen Didier Dalschaert. Didier had dankzij een penning een paard afgesnoept van zijn rivaal. Francky beperkte aanvankelijk de schade door er drie pionnen voor in de plaats te krijgen. Hij kon helaas dat evenwicht niet behouden in zijn stelling en moest dan ook met het verstrijken van de tijd zijn veroverde pionnen één voor één teruggeven.

In tweede A werd het tussen titelkandidaat Filip Verstraete en nieuweling Renaat Vanassche al heel snel remise. Ook Pieter en Erik deelden uiteindelijk de punten, maar beiden hadden er wel een lange knokpartij op zitten die uitmondde in een eindspelrace met gelijktijdige damepromotie. Pieters extra randpion werd vakkundig geblokkeerd door Erik en het gelijkspel was een feit. Atef bouwde rustig zijn voordeel uit tegen David en na een blunder in het middenspel verloor Tom Van Bruaene zijn paard en de wedstrijd tegen Belgacem. In de langste wedstrijd van deze tweede speeldag, werden er heel wat fouten gemaakt door Adhemar en René, waardoor het spannend bleef tot op het einde. Uiteindelijk was het René die de voorlaatste fout maakte en won. Benjamin Robbert kon zijn vrijpion inruilen voor een toren en zijn stelling zodoende makkelijk uitspelen tegen Frederique.
In tweede B won Jorit een vooruitgeschoven partij tegen Arthur dankzij een pionvork. Mario Verbanck verloor eerst zijn concentratie, dan een kwaliteit en vervolgens zijn partij tegen Philippe Maddens. Stijn en Dany deelden de buit na een match waarin door beiden geblunderd werd. Jos won makkelijk van Marc Van Gysel na vroege torenwinst. In de battle tussen de nieuwelingen Jozef De Meye en Erik Wydaeghe was het Jozef die zijn rivaal kon verrassen en zo het punt binnenhalen...

Nog wat kort nieuws om af te sluiten:
*Volgende week start een verse interclubcompetitie. De eerste ploeg neemt het op tegen Wachtebeke 1 en de tweede ploeg mag meteen vol aan de bak tegen titelfavoriet Brugge 4. Beide teams schaken thuis.
*Ook 'De Toren van Roeselare' is binnenkort terug in ons midden. Vanaf 15 oktober, gedurende zeven speeldagen verspreid over het ganse jaar, wordt er terug gestreden op het scherpst van de snee. Interesse? Talm dan niet langer en geef je naam door aan Bernard Logie.
*Nieuws witheet van de naald: De beroemde schaakcoach en schrijver van enkele schaakklassiekers, Mark Dvoretsky is op 68-jarige leeftijd overleden. Vele schaakliefhebbers koesteren zijn 'Endgame Manual' als de ultieme bijbel van het eindspel. Nu nog tijd vinden om hem ook daadwerkelijk te lezen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten