woensdag 9 oktober 2019

Radjabov wint verrassend de Fide Grand Prix



Het is intussen al een kleine week geleden, schaaknieuws uit Rusland bereikt ons met enige vertraging (ahum 😉), dat de Azeri Teimour Radjabov (rechts op de foto) de Fide Grand Prix op zijn naam schreef. Teimour haalde het eerder onverwacht door de speler met de hoogste rating de Chinees Ding Liren in de finale te verslaan. Na de klassieke partijen stond het gelijk en moesten de tiebreaks de winnaar aanduiden. Ook hier brachten de vier eerste rapid-games geen uitsluitsel, pas in het blitzgedeelte kon Radjabov afstand nemen van zijn opponent, waarin hij het laken naar zich toe trok met een 2-0 score. De jonge Azeri verraste hiermee vriend en vijand. Lang lang geleden wierp hij zich op de schaakvoorgrond toen hij de op één na jongste grootmeester van zijn leeftijd werd. Radjabov groeide razendsnel door naar de top en bereikte in 2013 zijn ELO-piek met 2793 stuks. Vanaf toen ging het bergafwaarts, maar daar zal zijn huwelijk en de bijhorende gezinsuitbreiding wellicht iets mee te maken hebben? Nu hij het 'gruwelijk' al wat gewoon is, komt hij meer aan schaken toe en zijn ELO is terug aangedikt tot een aardige 2758 eenheden. Met zijn zege spekt Teimour zijn bankrekening met een slordige 110.000 Amerikaanse dollars. Toegegeven met Euromillions valt er meer te rapen, maar schaken op topniveau verdient deze dagen toch ook niet slecht. Het levert hem verder een plaats op in het Kandidatentornooi, hetgeen in het voorjaar van 2020 plaatsvindt. Acht spelers mogen in Jekaterinenburg onder elkaar uitmaken, wie wereldkampioen Carlsen mag uitdagen. Enkel Radjabov, Ding en Caruana zijn al zeker van hun stoel. Eén plaatsje is er ook voor de winnaar van de Grand Swiss Isle of Man , die donderdag 10 oktober van start gaat. Er was in Khanty-Mansiysk ook een troosting voor de derde en vierde plaats. Hierin haalde de Fransman Maxime Vachier-Lagrave het probleemloos van de Chinees Yu Yangyi.

Nog enkele losse schaakberichtjes:

*De West-Vlaamse Liga is zondag te Brugge van start gegaan. Zo'n 49 schakers waren present en dat is al een succes qua opkomst. Nu nog deftig schaak en iedereen zal tevreden zijn? De uitslagen en standen kun je binnenkort hier nalezen.

*Onze kampioenenviering, de verering van onze plaatselijke schaakhelden vindt plaats op 26 oktober in Zaal D'Hofstee te Beveren (Roeselare). Vooraf inschrijven is noodzakelijk en dat kunt u fiksen via Steven Keirse. Waar wacht u nog op?

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Herman-Jos 1-0, Pauwel-Ben 0-1.
2de Klasse A: René-Shen 1-0, Dany-Renaat 1/2, Marc VG-Ewout 0-1.
2de Klasse B: Erik C.-Polina 1-0, Tom-Eric W. 0-1.

De kalender:

*10-21 oktober: Grand Swiss Isle of Man
*13 oktober: Tweede ronde Interclubs: Roeselare één trekt naar Landegem en Roeselare twee maakt de verplaatsing naar Tielt.
*15-25 oktober: Wereldkampioenschappen voor de jeugd in India
*24 oktober - 2 november: Het Europees Ploegenkampioenschap in Batumi (Georgië)
*26 oktober: Kampioenenviering in restaurant D'Hofstee te Beveren
*26-27 oktober: Liga jeugdkampioenschappen te Gistel 
*10 november: Tweede ronde West-Vlaamse Liga
*23 november: Zesde audiovisuele quiz van de schaakclub van Kortemark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten