woensdag 30 oktober 2019

Robbert West-Vlaams kampioen bij de -14



De West-Vlaamse jeugdkampioenschappen gingen dit jaar door te Gistel. Roeselare telde bij mijn weten één (symbolische?) deelnemer onder de tachtig jeugdspelers die er op los schaakten in dit voortreffelijk georganiseerde tornooi. Hij luistert naar de naam Robbert Degrave en het is 'gene gewone zunne', want hij slaagde er in om in zijn categorie (-14) de hoofdvogel af te schieten. Hij haalde het met maar liefst 6.5/7 in een reeks met 21 deelnemers. Deze knappe uitslag is een bevestiging voor zijn tot nu toe schitterende seizoen. Een dikke proficiat Robbert! Tweede in zijn reeks werd Niel Dewever (5.5) voor Casimir Roose (5.5). Ik geef hieronder telkens de top drie in de verschillende reeksen. Deze uitslagen werden mij bezorgd door Glenn Dayer, waarvoor dank.
Bij de (-8/-10) was Bharathi Mugilan (6.5) de primus voor Decraene Lotus (6) en Pierloot Joran (4.5). Bij de -12 ging de tornooizege naar Van Coppenolle Lander (6) voor Meysman Kaito (5.5) en Decraene Merlijn (5.5). Bij de grote jongens en meisjes (-16/-18/-20) was de beste Zotikishvili Dimitri (7) voor Daels Ilse (6) en Peeters Alex (5).
Terwijl Robbert in de nacht van zaterdag op zondag bezig was met dromen over schaakopeningen tussen twee tornooidagen door, waren de Torrewachters bezig met hun kampioen(en) in de bloemetjes te zetten.


Op bovenstaande foto herkent u ongetwijfeld (van links naar rechts): Isolde onze Torrewachtermascotte, Renaat Vanassche (Kampioen Derde Klasse), een van trots glimmende voorzitter Jozef Reynaert, Ewout Vanbesien (Winnaar voorronde 2B), Peter Degrieck (Winnaar Toren van Roeselare) en Ben De Cat (Kampioen Eerste Klasse). Ontbreken op de foto: Snelschaakkampioen Martijn Maddens, Marc Van Ghysel (Winnaar voorronde 2A), Jan Selschotter (Winnaar Zomercompetitie) en onze kampioen in tweede en die luistert naar de naam... Robbert Degrave.

Deze week beginnen we met iets nieuws, alhoewel nieuw (?) ik heb me vroeger ook nog onledig gehouden met kort alle gespeelde partijen te bespreken. Een hels karwei, zeker als je zelf aan het spelen bent en ook iedereen moet in de gaten houden, zodat er niemand tussen de mazen van het net doorglipt en je met een onvolledig verslag komt te zitten... Een verrassing voor sommigen is misschien dat ik dat niet zelf ga doen, maar het aanbod kreeg van één van onze jonge snaken die dat volledig zag zitten. Aangezien we de jeugd op alle vlakken moeten aanmoedigen, vraag ik dan ook uw hartelijk applaus voor mijn assistent-blogger Ewout Vanbesien. Hieronder zijn eerste 'werkstuk' en het mag gezegd, hij heeft er werk van gemaakt. Veel leesplezier.

"Laten we beginnen in eerste klasse. Jos en Steven speelden een vergiftigde pion-variant van het Najdorf Siciliaans. Steven kreeg erg veel spel en won uiteindelijk een toren. Na enkele stukken af te ruilen, kwamen ze dan ook in een eindspel dat duidelijk winnend was voor Steven en Jos gooide de handdoek in de ring. Steven behoudt zo het maximum van de score na vier partijen. Herman speelde beneden een erg snelle partij tegen Kris. Kris moet ergens een foutje gemaakt hebben en Herman strafte dat goed af. Zowel Didier als Ben hadden enkele kansen om te winnen. Ben offerde een stuk op de koningsstelling en dreigde met een onhoudbare mataanval op h8, maar het extra stuk van Didier stond goed opgesteld en daardoor had ook Didier spel. Beide spelers rookten dan maar de vredespijp. De laatste partij in eerste klasse was die tussen Bernard en Peter. Om niet in de voorbereiding van Bernard te belanden, speelde Peter 1.e4. Hij vergat dat hij daarmee pardoes in Bernards befaamde Caro-Kann terechtkwam. Hij speelde de ruilvariant om Bernard uit de theorie te krijgen en dat werkte ook wonderwel. Op zet 12 blunderde Peter echter een stuk. Bernard wist het goed uit te spelen en won dan ook de partij nadat hij pat vermeed.
In voorronde 2A moest Renaat aan de bak tegen Ewout. Er kwam een superscherpe Sveshnikov Siciliaan op het bord. Renaat liep al snel tegen enkele structurele verzwakkingen aan en toen hij even later tegen een pionvork aanliep, probeerde hij nog enkele schaakjes te geven om tijd en materiaal te winnen, maar Ewout verdedigde goed en zijn aanval op Renaats koningszijde was onhoudbaar. Renaat gooide er dan maar het bijltje bij neer. Frederique en Shen speelden een evenwichtige partij, waarbij Shen lange tijd een stukje beter stond. In het eindspel kreeg Frederique echter de oppositie en de betere koning in handen. Shen gaf dan ook gracieus op toen hij besefte dat hij Frederique niet van de winst zou kunnen houden. Ook René en Marc hielden lange tijd elkaar goed in evenwicht. Na een mooie combinatie wist Marc een pion te winnen, al was die pion wel gedubbeld. Ze kwamen in een eindspel terecht met één extra pion voor Marc, en na een klein foutje van René won Marc dan ook. Quinten speelde tegen Diederik de Konings-Indische verdediging. Na een zoutloze en evenwichtige partij werd het punt verdeeld. Dany speelde tegen David de Konings-Indische aanval, zoals hij wel eens meer doet. David verloor een pion en ze kwamen in een eindspel terecht van toren en paard met vier pionnen tegen toren en paard met 3 pionnen. Dany leek een pion te winnen, maar liet daardoor een geforceerde herhaling van zetten toe. Deze partij werd dus ook remise, waardoor David op de scoretabel komt. Ewout lijkt in deze voorronde een serieuze aanspraak te maken op de eerste plaats, maar de strijd om de tweede plaats en bij uitbreiding de kwalificatie voor tweede klasse is ongemeen spannend. Zowel Frederique, René als Diederik staan op 3 punten na 5 partijen. Shen en Dany komen slechts een half puntje achter en ook Marc kan, met nog enkele inhaalpartijen te goed, nog meespelen voor die tweede plaats.
In voorronde 2B stonden enkele leuke partijen op het programma. Zo won Salvatore een loper tegen Philip, maar vergat hij het af te maken. Al snel moest hij de loper teruggeven en Philip kwam nog gevaarlijk opzetten. Uiteindelijk stelde Salvatore remise voor, wat Philip aannam. Zo komt ook Philip op het scorebord. Ook Pieter en Tom speelden een amusante partij. Pieter won al snel een stuk, maar de stelling was redelijk gesloten en het duurde even voor het materieel overwicht doorsloeg naar een overwinning. Met een dubbele aanval kon Pieter het echter mooi afmaken. De clash tussen Erik met een K en Eric met een C ging lange tijd gelijk op. In een lijn van het Damesgambiet verbruikten beide spelers relatief veel tijd om correct te spelen en dat lukte ook wonderwel. Eric gebruikte echter net iets meer tijd en dat brak hem op het eind zuur op. In tijdsnood blunderde hij, waar Erik dan ook dankbaar gebruik van maakte. Dé kraker van de speeldag was evenwel de partij tussen Seppe en Jan. In deze voorronde dingen heel wat mensen mee voor de eerste plaats en Seppe en Jan lijken op dit moment de grootste kanshebbers. Een echte topper in tweede klasse dus en de partij stelde niet teleur. Ook hier kwam een Damesgambiet op het bord. De stelling werd al snel heel complex en beide spelers hielden goed de spanning door niet meteen alles af te ruilen. Seppe opende zijn koningsvleugel om de witte dame op te jagen. Jan offerde hierop correct een stuk en zijn aanval zag er ook fantastisch goed uit. Hij vond echter niet meteen de juiste voortzetting voor zijn offer en Seppe bleef secuur verdedigen. Uiteindelijk moest Jan dan ook toezien hoe Seppe met zijn extra stuk het overwicht in handen nam. Seppe plaatste een mooie aanval op het bord en Jan gooide dan maar de handdoek. Mooi gespeeld van beide spelers. Hierdoor wordt de strijd in deze voorronde echter alleen maar spannender. Erik staat op dit moment op de eerste plaats met 4,5 punten uit 6 partijen. Seppe en Stijn haalden allebei 4 punten op 5 partijen. Pieter heeft dan weer 3 punten uit 4 partijen en ook Jan en Salvatore kunnen nog gevaarlijk komen opzetten met elk 2 punten uit 3 partijen. In voorronde 2B is voorlopig dus echt nog niets beslist..."

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Ben-Didier 1/2, Steven-Jos 1-0, Kris-Herman 0-1, Peter-Bernard 0-1.
2de Klasse A: Diederik-Quinten 1/2, Frederique-Shen 1-0, Marc VG-René 1-0, Dany-David 1/2, Ewout-Renaat 1-0.
2de Klasse B: Pieter-Tom 1-0, Jan-Seppe 0-1, Erik C.-Eric W. 1-0, Salvatore-Philip 1/2.

De kalender:

*24 oktober - 2 november: Het Europees Ploegenkampioenschap in Batumi (Georgië)
*10 november: Tweede ronde West-Vlaamse Liga: OPGELET in OOSTKAMP !!!
*23 november: Zesde audiovisuele quiz van de schaakclub van Kortemark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten