woensdag 23 oktober 2019

Sint-Amandsberg weer te steil voor Roeselaarse Torrewachters


Sint-Amandsberg wordt stilaan het zwarte beest van Roeselare, enkele jaren geleden liep het thuis goed fout en ook deze keer konden de Torrewachters de teamzege niet pakken. Het zag er nochtans lange tijd veelbelovend uit... Onze man ter plaatse Bert brengt verslag uit:

"Op speeldag drie stond een onvervalste topper op het programma. Zowel Mercatel als wijzelf hadden nog het maximum van de punten. Beide ploegen kwamen met een onuitgegeven zestal aan het bord. Fabio speelde met wit een mooie en sterke partij. Met een leuke combinatie won hij een pionnetje. In een betere stelling gaf hij toch remise. Bert stond al snel verloren na een totaal verkeerd ingeschat offer. Even later blunderde Bert na de kwaliteit ook nog een pion weg. Door één verkeerde zet stortte de stelling van de Mercatelspeler plots helemaal in elkaar. Bert won. Op dat ogenblik leken we af te stevenen op een mooie overwinning. Zowel Jan, Pauwel als Robbert stonden ogenschijnlijk beter. Plots stortte het Roeselaarse fundament helemaal in elkaar. Jan stond in een moeilijke stelling een toren voor. Net op het ogenblik dat de schaapjes op het droge leken, blunderde Feys senior en ging hij mat. Robbert speelde een wilde partij, maar vergat te rokeren. Dat brak hem uiteindelijk zuur op. Pauwel won een stuk en leek gemakkelijk op winst af te stevenen. Een blunder luidde echter pionnenverlies in. Uiteindelijk ging ook Pauwel de boot in. Martijn had een heel taaie tegenstander. Ons eerste bord miste eerst een leuke en winnende combinatie en kwam nadien in een moeilijk eindspel terecht. De partij leek op remise af te stevenen, maar na een blunder van de Mercatelspeler kon Martijn toch nog winnen. 3.5-2.5. Een heel pijnlijke nederlaag tegen een ploeg die zeker te pakken was. Volgende ronde wacht Zottegem, een op papier veel sterkere tegenstander."

De tweede ploeg kon zich na het slippertje van vorige week tegen Tielt eigenlijk geen puntenverlies meer veroorloven. De op papier makkelijke verplaatsing naar de buren van Izegem bleek maar schijn te zijn. Het werd voor alle spelers hard werken om een half of een heel punt te scoren. Een kort overzichtje:

Ondergetekende had de eer en het genoegen om de voorzitter van Izegem, de aimabele Tarcis Deprez, te mogen bekampen. Tachtig lentes jong en hij dartelde over het schaakbord met vanaf zet 1, één doel voor ogen en dat was zijn overbuur mat zetten. Er kwam een vlijmscherpe Siciliaan op het bord met tegengestelde rokades en een woeste pionnenmars op mijn stelling. Ik dacht dat ik het licht had gezien en offerde mijn paard voor twee pionnen of volgens mijn berekeningen zelfs drie. Mijn rekenmachine heeft echter zijn beste tijd gehad en een niet bestudeerde variant door Tarcis gespeeld reet mijn koningsstelling uiteen. Ik was al bezig met de juiste beleefdheidsformules in mijn hoofd op te zeggen om hem proficiat te wensen met zijn zege, toen hij een vreemde promotiezet speelde en mijn koning zowaar een vluchtweg bood naar de andere kant van het bord. Met een paar secure zetten kon ik mijn koning in (relatieve) veiligheid brengen. Toen ik even later met mijn dame schaak kon geven, keerden de kansen en na wat stukkengeruil en matdreigingen op de laatste rij moest Tarcis enkele zetten later de handdoek werpen. Een zeer gevleide winst, maar dat is gelukkig niet verboden... Ook Stijn op bord vier kon de volle buit pakken tegen een jonge snaak die heel goed meespeelde en zelf het initiatief nam. De wellicht meer ervaren Stijn ruilde vakkundig zijn stukken en kon een valletje zetten in het eindspel, waardoor de winst hem in de schoot viel. Twee-nul halfweg, het stresspeil bij de andere Torrewachters viel naar beneden en (ik weet dat het niet gezond is) er werden vredespijpen gerookt en remises overeengekomen. Zo verloor Erik op bord drie na een felbevochten Grünfeld een pion in het middenspel, maar uiteindelijk kon hij het eindspel met ongelijke lopers na heel wat geschuifel op een puntendeling houden. Op het derde bord kreeg Guido een onvervalste Pirc op zijn bord. In het middenspel leverde dameruil hem een pionnetje op. Zijn overbuur begon zowat alle stukken te ruilen en stelde remise voor. Guido probeerde nog met zijn surplus-pion wat te forceren, maar verloor dan plotseling zijn concentratie en wat nog erger was zijn pluspion. De mogelijke (?) winstkansen waren nu helemaal verdwenen in ook al een eindspel met ongelijke lopers. 1-3 niet slecht zo blijven we bij de koplopers, het verrassende Tielt, in de buurt.

Wie zich moest afvragen wat de foto hierboven voorstelt...wel ik was op zoek naar iets met schaak en een berg, toen Google met deze afbeelding kwam van de Chess Mountain Cascade in Sint-Petersburg (Rusland). Het stelt een fontein voor waar water via deze schaakborden naar beneden stroomt... Om nooit meer te vergeten!

Intussen is de Chinees Wang Hao gaan lopen met een felbegeerd ticket voor de Candidates door de Fide Grand Swiss te winnen.

De uitslagen van onze Torrewachtercompetitie van zaterdag laatstleden:

1ste Klasse: Peter-Kris 0-1, Robbert-Steven 0-1, Herman-Pauwel 0-1.
2de Klasse A: Renaat-Frederique 0-1, Shen-Dany 1-0, David-Marc VG 0-1.
2de Klasse B: Philip-Jan 0-1, Polina-Pieter 0-1, Tom-Erik C. 0-1, Eric W.-Stijn 0-1.

De kalender:

*15-25 oktober: Wereldkampioenschappen voor de jeugd in India

*24 oktober - 2 november: Het Europees Ploegenkampioenschap in Batumi (Georgië)
*26 oktober: Kampioenenviering in restaurant D'Hofstee te Beveren
*26-27 oktober: Liga jeugdkampioenschappen te Gistel 
*10 november: Tweede ronde West-Vlaamse Liga 
*17 november: Ronde vier Interclubs: Roeselare 1 thuis tegen Zottegem 3 en Roeselare 2 eveneens thuis tegen Bredene 2
*23 november: Zesde audiovisuele quiz van de schaakclub van Kortemark
*1 december: Ronde vijf Interclubs: Roeselare 1 naar KOSK 2 en Roeselare 2 naar KOSK 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten