woensdag 2 oktober 2019

Roeselaarse teams beginnen overtuigend aan het nieuwe Interclubseizoen


Het Interclubseizoen is terug van start gegaan en er kwam meteen magie op de borden. Over de twee teams heen gezien, behaalden 7 spelers een zege (!) en ook de rest liet zich niet onbetuigd met drie knappe remises. De verslaggeving zal dit jaar iets anders zijn: Bij de thuismatchen zal afwisselend Bert of ondergetekende voor u op de eerste rij staan om het verhaal te schrijven van de speeldag. Op verplaatsing blijft het zoals vroeger, Bert voor team 1 en Peter voor de tweede ploeg. Bij onze eerste thuiswedstrijd bijt Bert de spits af...(hap):

"Na een zomerstop van enkele maanden zijn we er opnieuw aan begonnen. Ook dit jaar komen we met de Torrewachters met een ploeg uit in derde en vijfde afdeling. Beter doen dan vorig jaar lijkt onmogelijk, zeker nu Michiel van de aardbol lijkt verdwenen. Heeft ons toptalent een supertransfer gemaakt of neemt hij een schaakpauze om dan plots terug ergens in het seizoen op te duiken? Dat wordt een van de volgende weken of maanden duidelijk. Met de eerste ploeg trapten we de competitie af tegen promovendus MSV, in het verleden altijd een vaste waarde in derde klasse. Ben trok onmiddellijk ten aanval, maar toen bleek dat hij moeilijk door de zwarte stelling geraakte, rookte hij samen met zijn tegenstander de vredespijp. Ondertussen maakte Martijn op bord één brandhout van Bert zijn zwarte beest. Terwijl Bert al verschillende keren in een twintigtal zetten van de ervaren MSV'er verloor, zorgde Martijn nu voor een zoete wraak. Op bord 4 stond Jan al snel beter, maar uiteindelijk kon hij het overwicht niet verzilveren in een vol punt. Een remise na enkele maanden afwezigheid blijft een goed resultaat. Zoon Bert, die 's morgens nog zijn loopschoenen had aangetrokken in Henegouwen, kreeg het ene offer na het andere om zijn oren. Die bleken echter niet te kloppen. Bert verdedigde secuur en kon na 27 zetten het volle punt bijschrijven. Fabio zijn tegenstander offerde incorrect en kwam een kwaliteit achter te staan. Fabio bleef rustig en speelde de partij mooi uit. 1-0. Terwijl Bert en Fabio ieder interclubjaar vaak nog moeten zoeken tijdens de eerste partij van het nieuwe seizoen, zijn ze nu wel vol vertrouwen gestart. Bernard buitte tijdens het middenspel enkele mindere zetten van zijn tegenstander helemaal uit en kwam gewonnen te staan. Bernard onderschatte echter een pionnenmanoeuvre op de f-lijn en moest uiteindelijk berusten in een remise. 4.5-1.5. We zijn verrassend sterk gestart aan het nieuwe jaar. Meer nog: We staan eerste! Hoe lang dit zal duren is natuurlijk nog enorm onzeker. Binnen twee weken wacht Landegem, ieder jaar een heel taaie tegenstander."

"De tweede ploeg kreeg Kortrijk over de vloer. De Torrewachters verwachtten een heel sterke ploeg met enkele ervaren spelers, maar uiteindelijk waren het vier talentvolle kinderen die kwamen opdagen. Op het eerste bord zocht ons talentje Robbert onmiddellijk de aanval. Zijn tegenstander speelde enkele opmerkelijke verdedigingszetten, maar Robbert kon uiteindelijk toch materiaal winnen en uiteindelijk gemakkelijk zijn eerste partij als eerste bordspeler. Robbert boekte de voorbije maanden een grote vooruitgang. Hopelijk kan hij die de komende jaren verder zetten. Op het tweede bord had Peter het knap lastig met de dochter van Marc Deschamps. Peter stond aanvankelijk iets minder, maar kon toch de stelling in evenwicht brengen. In het eindspel nam het meisje teveel risico's. "Moest ik niet gedaan hebben, dan was het remise? Remise is saai!". Een mooie ingesteldheid, maar uiteindelijk ging Peter wel aan de haal met het volle punt. Op het derde bord speelde Guido zijn jonge tegenstander aan flarden. Na het goed positioneren van zijn stukken, sloeg Guido toe op de vijandelijke koningsstelling. Ook Ewout kende op bord vier weinig moeite met zijn jonge tegenstander. De witte rokade werd verzwakt en Ewout won materiaal. 4-0, een knappe start voor de tweede ploeg. Toch ook felicitaties aan Kortrijk. Van deze vier jonge spelers zullen we de komende jaren zeker nog horen. Wat mij opviel was dat de kinderen ook heel vriendelijk en beleefd waren. Een deur openen, de tegenstander iets aanbieden om te drinken,.. Doe zo verder!"

Intussen kabbelt het Roeselaarse schaakleven rustig doorheen het nieuwe seizoen. Speeldag drie zorgde niet voor verrassingen. De uitslagen kunt u iets verder op deze pagina nalezen. Volgende week is het inhalen geblazen en staat er GEEN Toren van Roeselare op het programma. Dat tornooi wordt een jaartje in de ijskast gestopt, wegens het gering aantal geïnteresseerden.
Hou ook in uw achterhoofd dat de kampioenenviering verschoven is naar zaterdag 26 oktober. Inschrijven kan via Steven Keirse. De lijnen zijn vanaf nu geopend.

Op internationaal schaakvlak is de Fide Grand Chess Tour aan zijn finaleweek begonnen. Liren en terug van weggeweest op het hoogste niveau, Radjabov schaken voor wat ze waard zijn, maar vooral voor een vette check, want beiden zijn nu al geplaatst voor The Candidates.
Na drie partijen is de stand in evenwicht 1.5-1.5. Na een eerste 'aftastende(?)' remise en een zege voor Liren, gevolgd door ééntje voor Radjabov. Er volgt nog één klassieke schaakpartij, als deze niet voor afscheiding zorgt dan moeten tie-breaks de winnaar aanduiden. Alles is nog altijd hier te volgen.

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Robbert-Herman 1/2, Bernard-Ben 1/2, Peter-Steven 0-1, Jos-Didier 1/2.
2de Klasse A: Frederique-Diederik 1-0, Shen-Quinten 1/2, Ewout-Dany 1-0, David-René 0-1.
2de Klasse B: Jan-Tom 1-0, Seppe-Erik C. 1-0, Polina-Stijn 0-1.

Onze summiere kalender:

*6 oktober: Eerste ronde West-Vlaamse Liga in Brugge
*13 oktober: Tweede ronde Interclubs: Roeselare één trekt naar Landegem en Roeselare twee maakt de verplaatsing naar Tielt.
*26 oktober: Kampioenenviering (Nieuwe datum!)
*23 november: Zesde audiovisuele quiz van de schaakclub van Kortemark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten