dinsdag 15 oktober 2019

Roeselare 1 wint ook zijn tweede match in de Nationale Interclubs



Het is niet al goud wat blinkt in de Interclubs, terwijl onze eerste ploeg de moeilijke verplaatsing naar Landegem tot een goed einde bracht, verloor het tweede team jammerlijk van Tielt. Uw reporters waren op post en brengen een verslag uit de eerste hand, alsof ze er zelf bij waren (en dat waren ze ook)...

Het Evangelie volgens Bert:
"Op de tweede speeldag stond Landegem op het programma. Enkele maanden geleden werden we er al verwelkomd voor de laatste speeldag van de vorige jaargang. Een leuke verplaatsing naar een sympathieke club met een goede werking. Voor Bernard kon de dag bij aankomst al niet meer stuk. Onze kapitein vond op de speelplaats van de school waar Landegem haar thuiswedstrijden afwerkt een geldbiljet van vijf euro. Die vijf euro zouden we allemaal zeker niet op Jan ingezet hebben. Ogenschijnlijk stond hij na enkele zetten al verloren. Jan had zich echter heel goed voorbereid en wist perfect wat hij deed. Na 13 zetten mocht de ervaren Ronny Bonne opgeven. 1-0 voor ons, een gouden start. Ook zoon Bert belandde perfect in zijn voorbereiding. Bert won twee pionnen, maar het eindspel was nog niet zo gemakkelijk. Uiteindelijk wist Bert toch het volle punt bij te schrijven. Tussen de Feysen in zat Ben te zuchten. Hij speelde een correcte, maar redelijk droge partij. Die strandde uiteindelijk in een remise. Bernard voelde zich na het vinden van zijn vijf euro als een vis in het water. Hij begon dan ook heel sterk tegen zijn vrouwelijke tegenstander Sarah Snoeck. Bernard stond aanvankelijk veel beter, misschien zelf gewonnen, maar zelf een goede visser ontglipt wel eens een aal. Bernard verloor uiteindelijk. Martijn bracht echter al snel de schaapjes op het droge. Ons eerste bord wist een koningsaanval gemakkelijk te counteren en verkreeg het loperpaar. Martijn startte een aanval op de vijandelijke koningsstelling en die bleek wel te slagen. Fabio had het aanvankelijk moeilijk met het gambiet van zijn tegenstander. Ons vijfde bord wist echter goed te verdedigen, maar kreeg het op het einde van de partij terug moeilijk. Zijn tegenstander miste nog enkele goede kansen op winst waarna beiden uiteindelijk de vredespijp rookten. 2-4. Een heel mooi resultaat tegen een taaie tegenstander. Volgende week wacht de match tegen co-leider Mercatel, een ploeg die op papier toch iets sterker dan ons is. Ook dan spelen we op verplaatsing."

Het Evangelie volgens Peter:
"Hoe goed de zondagmiddag begon bij onze 'grote broers', hoe slecht de schaaknamiddag startte voor de 'kleintjes'. Ewout kreeg op het vierde bord een jeugdspelertje luisterend naar de naam Rune en een oud schaakkameraadje van onzen Robbert voor de kiezen. Hij begon uitstekend en kon na het middenspel met twee extra vijandelijke pionnen zwaaien. Misschien was het onderschatting van zijn tegenstander, maar Ewout verloor zijn greep op de partij. Rune nam het initiatief over en even later liep Ewout met beide ogen open in een aftrekschaak. Het kostte hem één van zijn viervoeters en toen hij ook nog een pion dreigde te verliezen, gaf hij ontgoocheld op en verdween met  (een flauwe) noorderzon door de gure herfstregen. Dat maakte de opdracht voor het overblijvende trio er niet makkelijker op. Op ieder bord ging het gelijk op en was het totaal onduidelijk langs welke kant de partij zou kantelen. Bij Peter kwam er eerst wat meer duidelijkheid. Na een gelijkopgaande opening en middenspel kon zijn rivale Emma, de oudste (?) van de Daelssisters een pion snoepen, erg was dat niet want er dreigde nu voor haar mat achter de paaltjes. Een inderhaast tussen geplaatst paard ging verloren en Peter stond een kwaliteit voor. Er werden wat stukken geruild en de finale werd ingezet met 5 pionnen en een toren tegen vier pionnen + paard en toren. We liepen beiden wat doelloos en zonder deftig plan over het schaakbord en er werd uiteindelijk besloten om de vredespijp te roken. Of hier meer in zat ga ik jullie na consultatie bij Dokter Fritz uitvoerig vertellen.
Guido, ons derde bord, speelde als zwartspeler de Franse opening.  Zijn ravissante tegenstandster Ilse, de jongste van de Daelssisters, speelde op de derde zet de 'Ruilvariant' en daarmee werd de toon direct gezet!  Ze wrong zich in  alle mogelijke bochten om zoveel mogelijk stukken af te ruilen.  Dat leidde na een tijdje tot een quasi remise-stelling waarbij de posities gelijkopgaand waren.  Een schuchtere vraag van haar om remise werd aanvankelijk door Guido afgewimpeld.  Maar gezien het feit dat hij alleen maar winst uit de partij kon puren door risico's te nemen met zijn centrumpionnen, besloot ons derde bord na wat heen en weer gewriemel op het schaakbord ( en op zijn stoel ) wijselijk de puntendeling te aanvaarden. Robbert dit jaar gepromoveerd van het vierde naar het eerste bord, nam het op tegen een oud-lesgever van hem (?) Meester Freddy. Na een rustige opening laat onze benjamin (uit respect ?) het initiatief aan de Meester. Robbert houdt alles echter stevig gesloten en na een serieuze stukkenruil waarbij paarden, lopers en dames in het bakje gaan komt een onduidelijk eindspel op het bord met misschien licht voordeel voor onze Robbert. Die laatste kiest eieren voor zijn geld en we gaan nipt kopje onder in de Tieltse schaakpoel. Volgende week mogen we geen steek meer laten vallen! Izegem U weze gewaarschuwd!"

Wie er bij wil zijn op onze aankomende kampioenenviering, die zal stilletjes aan uit de kast mogen komen... Wat houdt u nog tegen? Er is lekker 'voer' voor carnivoren, ichtyofagen, herbivoren, omnivoren en zelfs voor vegetariërs en veganisten. The place to be is nog altijd restaurant D'Hofstee in Beveren.

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Ben-Robbert 1-0, Pauwel-Peter 1/2, Kris-Didier 0-1, Bernard-Pauwel 1/2.
2de Klasse A: Diederik-René 1-0, Frederique-Ewout 0-1.
2de Klasse B: Pieter-Seppe 1-0, Stijn-Tom 1-0.

De kalender:

*10-21 oktober: Grand Swiss Isle of Man
*20 oktober: Derde ronde Interclubs: Roeselare één trekt naar co-leider Mercatel en Roeselare twee brengt de buren van Izegem een bezoekje.
*15-25 oktober: Wereldkampioenschappen voor de jeugd in India
*24 oktober - 2 november: Het Europees Ploegenkampioenschap in Batumi (Georgië)
*26 oktober: Kampioenenviering in restaurant D'Hofstee te Beveren
*26-27 oktober: Liga jeugdkampioenschappen te Gistel 
*10 november: Tweede ronde West-Vlaamse Liga
*23 november: Zesde audiovisuele quiz van de schaakclub van Kortemark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten