dinsdag 10 maart 2020

De laatste loodjes...


Afgelopen weekend werd een gevaarlijke klip genomen door Roeselare 1 in de Interclubcompetitie. Een nipte doch verdiende zege tegen  het Gentse Jean Jaures brengt ons weer een stapje dichter bij tweede nationale, de natte droom van iedere speler van de eerste ploeg. Volgende week staat al weer een levensbelangrijke confrontatie op het programma met de derby tegen Ieper, als het Coronabeest geen roet in het eten gooit. Voorlopig gaat alles zoals gepland door, bij twijfel kunt u een kijkje nemen op de viruspagina van de Schaakbond: Covid-19 - Laatste nieuws of u kunt iemand van het Bestuur contacteren. Interclubbers hou er wel rekening mee dat we door het Carnaval in de Roeselaarse binnenstad uitwijken naar Café De Nieuwe Ruiter, Iepersestraat 623, 8800 Roeselare.
Zoals zo vaak vertelt Bertje u in geuren en kleuren het verhaal van de negende ronde. Pauwelken zorgt voor de verslaggeving van ploeg twee die op bezoek was in Estaimpuis (Steenput voor de Vlamingen).

Bert aan het woord:
"Met Jean Jaures 2 wachtte in ronde 9 een ploeg uit de buik van het klassement. We hadden opnieuw wat geluk. Jean Jaures trad met haar zwakste opstelling van het seizoen aan. Toch werd het geen gemakkelijke namiddag, integendeel. Fabio had zijn namiddagje niet. In de opening koos hij voor een verkeerd torenmanoeuvre en nadat zijn tegenstander de stelling kon opengooien ging het al snel fout. Op bord 3 stond Bert al snel beter. Bert was echter te gulzig en dacht een pionnetje te winnen. Zijn tegenstander miste een zet en een goede winstkans, maar uiteindelijk kon Bert na een leuk kwaliteitsoffer het volle punt bijschrijven. Naast hem speelde Michiel de meest duidelijke partij van de middag. Hij ving het gambiet van zijn tegenstander goed op en met een mooi schijnpionoffer beukte hij de damevleugel open. Even later won hij een stuk en wat later nog de partij. Jan stond na de opening al snel wat beter, maar net zoals tegen Izegem verzandde zijn stelling. Uiteindelijk mocht hij meer dan tevreden zijn met remise. Ben stond al snel schijnbaar veel beter, maar zijn tegenstander wist met enkele creatieve zetten zijn stelling samen te houden. Ineens liep het bij Ben helemaal fout en stonden de bordjes terug in evenwicht. Martijn speelde opnieuw een typische spectaculaire Martijnpartij tegen een ervaren tegenstander. Met enkele krachtzetten in het slot en een mooie eindzet kon hij het punt binnenrijven. 2.5-3.5. We blijven op kop, maar beseffen dat het de volgende twee matchen beter zal moeten, willen we die onverhoopte titel binnenhalen. Door carnaval in het stadscentrum van Roeselare spelen we zondag thuis in café De Nieuwe Ruiter tegen de buren uit Ieper." 

Pauwel aan het woord:
"Om kwart voor twee kwam de eerste schaker van Estampuis opdagen, de rest met de sleutels van het lokaal enkele minuten voor twee. Gelukkig was het lokaal verwarmd en was er gratis koffie, iets anders was er overigens niet! Na mijn zesde zet kregen de lokale spelers van bord 1 en bord 2 de slappe lach alhoewel de zet 6.Pf3-g5 met aanval op f7 er niet bepaald hilarisch uit zag. Burnies tegenstander hervatte de strijd, mijn tegenstander stond vijftien minuten lang ver op het einde van de zaal wat voor zich heen te lachen. Burnies opmerking “Moet uw teamgenoot niet aan zijn bord plaatsnemen terwijl zijn klok loopt ?” lokte bij zijn tegenstander een woedeaanval uit. Hij gaf onmiddellijk op  met de verklaring dat zij enkel “amateurs” waren. Ik moet dit bevestigen, amateurs op alle gebieden. Mijn tegenstander nam terug plaats, werd vlot afgeslacht en ingeblikt. 2-0 voor Roeselare en Burnie en ik na een half uur op zoek naar een drankgelegenheid. Na het eerste bezoek aan de “Fraise Myrtiles” (leuke tent) terug naar de speelzaal waar Robbert al een paard gewonnen had en Guido steeds beter kwam te staan dankzij een open e-lijn. Dus nog eens terug naar de "Fraise". Robbert (in een glad gewonnen stelling) nam een vergiftigde pion met de koning i.p.v. met de dame en kreeg een vervelende penning op het bord waarna tot remise werd besloten. Guido kwam beter en beter te staan tot zijn tegenstander zich plotseling in het wereldkampioenschap zelfmoordzetten waande en tot ieders verrassing een prachtzet uitvoerde die tot mat in één leidde, wat Guido dan ook prompt uitvoerde."

Niet alleen voor Roeselare één ziet het er goed uit, ook  de tweede ploeg maakt nog kans op de hoofdvogel, doordat Tielt 'remiseerde' tegen Tournai onze volgende tegenstander. Bij deze zijn we gewaarschuwd...

Nieuws, gloeiend heet van de naald, allé de meeste clubleden weten het intussen en nu volgt de officiële mededeling: Op zaterdag 23 mei organiseren de Roeselaarse Torrewachters het West-Vlaams ploegenkampioenschap Rapidschaak, locatie: VMS in de Arme Klarenstraat te Roeselare. Er wordt gespeeld in teams van vier personen, 5 partijen van 20 minuten/persoon.  Voor dit evenement is het Bestuur op zoek naar spelers en naar helpende handen om de organisatie vlekkeloos te laten verlopen. U komt toch ook?

De uitslagen van de Torrewachtercompetitie:

1ste Klasse: Ben-Herman 1-0, Pauwel-Jos 1-0, Kris-Bernard 1-0, Peter-Robbert 0-1.
2de Klasse: Pieter-Seppe 0-1, Jan-René 1-0, Shen-Frederique 1-0, Stijn-Marc VG 1/2, Ewout-Erik 0-1.
3de Klasse: Eric W.-Dany 1-0, Renaat-David 1/2, Diederik-Philip 1-0.

Ter info:

Het klassement en alle uitslagen in de Torrewachtercompetitie kun je ook terugvinden op de site van de schaakbond. Alstublieft, geen dank : 1ste Klasse, 2de klasse, 3de klasse.

De kalender:

*15 maart: Ronde 10 Interclubs: Roeselare 1 versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2

*17 maart - 3 april: Kandidatentornooi in het Russische Jekaterinenburg
*29 maart: Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.
*25 april: Schaakles met Meester Steven. Iedereen welkom!
*9 mei: Debutantentornooi (Stap 1 & Stap 2) te Izegem
*23 mei: Ploegenkampioenschap te Roeselare (VMS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten