dinsdag 24 maart 2020

Hoe de schaak-lockdown doorkomen?


Het zat er al een tijdje aan te komen: De laatste rondes van de Nationale Interclubs zijn, zoals u intussen ook per mail hebt vernomen, geannuleerd. Het bloed, zweet en soms ook eens zilte tranen die we negen speeldagen lang hebben geïnvesteerd om het beste van onszelf te kunnen geven achter het schaakbord zijn voor niets geweest. Onze Belgische schaakbond kwam met de creatieve oplossing om het voorbije Interclubseizoen nietig te verklaren. Geen kampioenen, stijgers noch dalers... Heel zuur voor Roeselare die aan de leiding stond met team 1 en met de tweede ploeg op de tweede stek stond in het tussenklassement. De Schaakbond was echter niet over één nacht ijs gegaan voor ze deze moeilijke beslissing nam. De verschillende clubs werden vooraf gecontacteerd en iedereen kon zijn mening geven. Het verslag hiervan kun je in deze Enquête (onderaan links klikken op het bestand en enquête selecteren) nog eens nalezen. De uiteindelijke beslissing staat in geuren en kleuren hier te lezen (bovenaan kunt u Nederlands selecteren).
Volgend seizoen starten we met dezelfde reeksindeling en laat ons hopen met dezelfde ambitie: die verdo(e)mde titel pakken, maar eerst is het meer dan gepast om met zijn allen eens luidkeels te vloeken: #@%!$*  Toeme toch, we waren er zo dichtbij...

Nu we toch bezig zijn met lekker opbeurend nieuws kan dit er ook wellicht nog bij? Roeselare heeft zich teruggetrokken als organisator van het ploegenkampioenschap 2020 dat gepland was voor 23 mei. Met de huidige crisismaatregelen was het moeilijk om alles georganiseerd te krijgen, ook wordt het hoe langer hoe duidelijker dat de 'schaakarme' periode niet zal eindigen op drie april, maar serieus zal verlengd worden. Als een mens dan éénmaal uit zijn quarantaine komt, zal hij niet de neiging hebben om zich direct naar een overvolle zaal met schakers te begeven. Jammer maar helaas... Uitgesteld is niet altijd verloren, we hebben ons meteen opgegeven om het ploegenkampioenschap volgend jaar te organiseren.

Kort nog de stand van zaken in de andere competities die momenteel lopen en waar Torrewachters actief zijn:
*Brugs Lentetornooi: Ronde twee staat voorlopig nog steeds gepland voor 10 april. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
*West-Vlaamse Liga: Ronde vijf wordt onder voorbehoud opgeschoven naar 26 april en wordt niet in Brugge gespeeld maar in Oostkamp.
*Wat onze eigen Torrewachtercompetitie betreft: Die zit in een laatste cruciale fase en we hopen dan ook dat we de laatste partijen kunnen afwerken. Speeldata zijn vanzelfsprekend nog niet gekend.

Hier nog kort enkele tips en initiatieven om de schaak-lockdown te overwinnen:

*West-Vlaams jeugdleider Glenn Dayer nam het initiatief om op schaaksite Lichess verschillende competities te starten al naargelang de sterkte van de deelnemers. Deelnemen is gratis en dat doe je als volgt: Wie nog geen account heeft, maakt er hier ééntje aan en gaat vervolgens naar de pagina van Glenn. Hier kun je kiezen uit drie tornooien:
'Schaakliga West-Vlaanderen' is een open tornooi bedoeld voor spelers van stap 5 en volwassenen
'Schaakliga W-Vl drie en vier' is bedoeld voor stap 3 & 4 
'Schaakliga W-VL een en twee' is bedoeld voor stap 1 & 2
Veel succes alvast
*Glenn was onze Ewout enkele milliseconden te snel af, want ook Ewout was iets dergelijks van plan. Op dezelfde site Lichess hebben we een heuse Torrewachtersgroep en die vind je hier. Ook hier moet je je eerst laten registreren. Als er genoeg spelers zijn kunnen we misschien een mini-competitie organiseren?
*David Roos roept ons allen op om zondag deel te nemen aan een online blitzkampioenschap. Ook dit wordt geregeld via Lichess. Eerst registreren en dan inloggen op het Blitztornooi. Succes alvast!
*Wie in zijn ééntje zijn schaakkennis tot ongeziene hoogten (ahum) wil opschroeven, kan eens een kijkje nemen op Chessable. Het schaakplatform, dat ooit eens is besproken op deze blog en waar je je schaakkennis kunt verruimen met gratis (gratis te testen) en betalende lessen. Ook hier eerst weer een account aanmaken.
*Misschien is al dat online gedoe niets voor u en is het hoog tijd om eens dat schaakboek, dat nu al jaren stof ligt te vergaren, te lezen? Of hebt u eventjes genoeg van schaken en gaat u voor dat literaire meesterwerk of die stapel thrillers die u nog moet verorberen? Tip: Aangezien alle boekenwinkels en -ketens dicht zijn, proberen ze u online te lokken met stevige kortingen en gratis thuisleveringen.
*Of u doet zoals ondergetekende, u herbeleeft uw jeugd en speelt even fanatiek als toen, een oud videospelletje genaamd Tomb Raider 1 (1996) met de legendarische Lara Croft. Met de oubollige graphics ziet ze er belange zo goed niet uit als heden ten dage, maar de gameplay staat nog altijd als een huis.
*U kunt natuurlijk ook het Kandidatentornooi in Jekaterinenburg volgen, waar Nepomniatchi zowat halfweg het tornooi verrassend aan de leiding staat. Volgende week meer hierover...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten