woensdag 18 maart 2020

Kandidatentornooi van start...


Zowat het enige groots sportevenement ter wereld dat nog doorgaat is het Kandidatentornooi schaken. Vanaf dinsdag 18 maart tot en met vrijdag 3 april wordt naarstig op zoek gegaan naar een uitdager voor huidig wereldkampioen Magnus Carlsen. De zoektocht vindt plaats in het Russische Jekaterinenburg. Vladimir Poetin heeft naar eigen zeggen de Coronacrisis in eigen land onder controle. Waarschijnlijk werden alle virussen opgespoord door de geheime dienst en in de cel gestoken? De meest hardnekkige specimen werden naar een strafkamp in Siberië gestuurd... De Russen liggen duidelijk nog niet wakker van Covid 19. Vandaag kreeg Emma Meesseman onze topbasketster wel te horen dat de Russische basketcompetitie definitief is stopgezet en Emma speelt, juist geraden, voor Jekaterinenburg. De deelnemers aan het Kandidatentornooi mogen geen handjes schudden en op hun tafel staat een flesje ontsmettingsalcohol, dat zijn voorlopig de zéér strenge maatregelen genomen door onze Russische vrienden. Enkele deelnemers kozen wel het zekere voor het onzekere. Zo kwam de Chinese topfavoriet Ding Liren veertien dagen op voorhand aan in Rusland en ging hij met zijn team in afzondering. Landgenoot Wang Hao bereidde zich dan weer voor in het Land van de Rijzende Zon Japan. Teimour Radjabov ging nog een stukje verder, wegens de belabberde voorzorgsmaatregelen genomen door de organisatie trok hij zich volledig terug en deed hiermee eerste reserve Maxime Vachier-Lagrave een gat in de lucht springen. De rest van het deelnemersveld bestaat uit de Russen Grischuk, Nepomniatchi en wildcard Alekseenko. Rusland hoopt eindelijk nog eens te scoren in de 'Candidates' en misschien ook op het latere wereldkampioenschap? Is het daarom dat de vlucht naar Jekaterinenburg van hoogste ELO Caruana zonder zijn medeweten werd afgelast? Nederlands hoop in bange dagen Anish Giri maakt het achttal compleet. Onze Noorderbuur ging niet al te schitterend van start met 1 nederlaag en een remise, wat hem de zesde plaats oplevert in het tussenklassement. Alle info van het kandidatentornooi kun je hier vinden.

Kort nog wat updates i.v.m. het Coronabeestje:

*Ronde 10 van de Nationale Interclubs is voorlopig verschoven naar 3 mei. Voor ronde elf, tevens de laatste ronde is nog geen datum gevonden. De kans wordt intussen groter en groter dat ook 3 mei erg onzeker wordt. Sommigen stellen al voor om de huidige competitie te beëindigen en het tussenklassement als eindklassement te nemen...
*Ook het Brugse Lentetornooi schuift verder met de data. De tweede ronde gaat voorlopig door op 10 april. De rest van het programma staat hier.
*Stad Roeselare verstrengt zijn maatregelen. Klik hier voor het laatste nieuws.

De onder voorbehoud kalender:

*18 maart - 3 april: Kandidatentornooi in het Russische Jekaterinenburg

*25 april: Schaakles met Meester Steven. Iedereen welkom!
*3 mei: Ronde 10 Interclubs: Roeselare 1 versus Ieper 1 en Roeselare 2 versus Tournai 2
*????? : Laatste ronde Interclubs: Roeselare 1 naar KBSK 3 & Roeselare 2 naar KBSK 7.
*9 mei: Debutantentornooi (Stap 1 & Stap 2) te Izegem
*23 mei: Ploegenkampioenschap te Roeselare (VMS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten