woensdag 12 maart 2014

MICHEL (!) Bleys wint de B-reeks van de Westvlaamse Liga





De Westvlaamse Liga 2013-2014 is geschiedenis of er ook geschiedenis is geschreven kun je hieronder lezen... Het Ligacircus sloeg dit jaar zijn tenten op in de Guldensporenstad Kortrijk. Een vijftigtal schakers gaven elkaar partij verdeeld over een viertal reeksen.
Zondag laatstleden werd de zevende en laatste ronde betwist, gevolgd door de prijsuitreiking.
Dè revelatie van het tornooi was onze eigenste Torrewachter Michiel Bleys. Michiel zorgde voor sensatie door in de eerste ronde Houthoofd Kurt, 2100 ELO zwaar, met zwart te verslaan en hij eindigde met een andere opmerkelijke prestatie door in de laatste ronde te remiseren tegen Fidemeester Marc Daels (2234 ELO), die de schaakgoden op zijn blote knieën mag danken, want hij ontsnapte aan de nederlaag met eeuwig schaak. Op de prijzendeling achteraf kreeg Michiel dan ook een daverend applaus. Master of Ceremony, kortweg MC Clevers, bleek ook onder de indruk van zijn prestaties want Michiel werd prompt herdoopt tot MICHEL (!). Kwatongen beweren dat MC Clevers, zijn best had gedaan bij het voorproeven van de cava... Mich(i)el won dus de B-reeks, voor Huttl Sofie en Francky Deketelaere.
Tijd om eens een blik op de A-reeks te werpen, sorry Tom Piceu dat je nu pas aan bod komt...
U hebt het wellicht geraden, beste lezer, ook nu weer werd Tom de onbetwiste Westvlaamse Ligakampioen. Het is intussen een huizenhoog cliché geworden: als Tommeke deelneemt dan wint hij het tornooi. Ook dit jaar een foutloos parcours met 7 op 7, waar blijft de concurrentie? Euh, op ruime afstand volgt Emile Boucquet (5/7) en onzen Ben is derde geworden met 4.5/7.
Verdienstelijke prestaties waren er verder voor Bert & Martijn. Jan Feys deed het dan iets minder goed, maar 't kan niet ieder jaar koekenbak zijn! In de B-reeks hadden we nog een degelijke Pauwel Deblauwe en de iets minder degelijke scores van Herman en Fabio.
In de C-reeks was er dit jaar niet echt een uitblinker. Iedereen was precies bang van elkaar en wou vooral niet verliezen. Heel wat remises werden dan ook opgetekend in deze reeks. Uiteindelijk trok Jannes Carpentier van de Ieperse schaakkring aan het langste eind, Florian uit hoppestad Poperinge werd tweede en Torrewachter Erik Claessens veroverde zowaar het brons. Rest ons tenslotte nog de D-reeks, een reeks met jonge veulens, waarin de toekomst van het Westvlaamse schaak ligt? Of is dit een boude voorspelling? Feit is dat het niet meer zo jonge veulen Gaby Vanmechelen na de laatste ronde het meeste punten had en bovenaan prijkt. De toekomst, uiteraard onder voorbehoud staat op twee en drie: Kortrijkzaan Ruben Vaneechoutte, die dit jaar opengebloeid is en onze eigenste Brent Buyse, pas lid van de Torrewachters en alom gevreesd. Tot slot nog een kort overzichtje van de prestaties van de andere clubleden in de C- & de D-reeks: Jozef en Peter behaalden de helft in de C-reeks en daarmee is eigenlijk alles gezegd... René strandde op een zucht van het podium, terwijl Philippe laatste werd in dezelfde D-reeks en zich hiermee tot slechtste schaker van West-Vlaanderen mag kronen. Hij zal het graag horen...

Al bij al een zéér geslaagde editie voor de Roeselaarse Torrewachters, met in iedere reeks iemand op het podium. Langs deze weg danken we dan ook de inrichters van de Kortrijkse Groeninge schaakclub voor de puike organisatie (en de geestverruimende Omers). Volgend jaar wenden we onze schreden richting Gistel voor een volgende editie van de Westvlaamse Liga.
Uitslagen en eindstanden kun je hier: Liga nog eens nalezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten